A szabadulószobákról sokan úgy gondolják, hogy a férfiakat érdeklik inkább. Ám oldalunkat több, mint 60%-ban hölgyek látogatják. 

Vajon miért van ez így?

A választ valahol ott kell keresni, hogy milyen képességekre van szükség egy ilyen játékhoz. A logikai feladványokat és általában az analitikus gondolkodást “férfias” készségnek gondolják, ezért első blattra többen inkább nekik szavaz bizalmat a játék során. Sőt egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a nők általában kevesebbet beszélnek, vagyis kevesebbet jutnak szóhoz a szabadulószobákban, mint a férfi játékosok.

A játék azonban csak első ránézésre szól kizárólag a logikai feladványokról, sok olyan készségre szükség van hozzá, amit általában inkább “nőies” erősségeknek gondolunk.

Kommunikáció a szabadulószobában

Nagy általánosságban az látszik, hogy annál sikeresebb egy csapat, minél jobban kommunikálnak egymással. Általában pedig ebben a gyengébbik nem tagjai az erősebbek, így ez a képességük kapóra jön akkor, amikor a feladatokat kell összehangolni, vagy a játékostársakat motiválni.

Multitasking

Míg a férfiak inkább egy feladatra fókuszálnak szívesebben, a nők nyitottabbak a multitaskingra. Rengeteg olyan munkakör van, ami azt követeli meg, hogy egyszerre több dologra figyeljen oda benne az ember és bizony az ilyen területeken mindig is a hölgyek vannak többségben. Hasznos képesség ez a szabadulószobákban is, ahol rengeteg kihívás vár a játékosokra a nyomok felfedezésén túl az összefüggések feltárásáig.

Színes csapat

Mindemellett egy-egy kijutós játék sikere sokkal inkább múlik a csapatmunkán, mint az egyéni képességeken. Számtalan játékot figyeltünk meg már és mindig azt vettük észre, hogy az olyan társaságok sikeresek, akik látásmódja, gondolkodása különbözik ugyan, de  összehangoltan, csapatban játszanak. Ezért általában egy olyan csapattal a legjobb a játék, aminek tagjai máshogy közelítik meg a problémákat, de mégis közös nevezőre tudnak jutni abban, hogy milyen megoldási módokat válasszanak.