Mindenkinek volt legalább egy rövid időszaka az életében, hogy rendőr, nyomozó, esetleg detektív akart lenni. Ezt az álmot persze kevesen váltják valóra. Viszont azoknak is akik más foglalkozást választanak, maradnak a nyomozós játékok.

nyomozós játékok

És valóban kevés izgalmasabb dolog van a rejtélyes bűnügyek felderítésénél, a játékban pedig ráadásul nem is olyan nagy a tét.

Interaktív nyomozós játékok

A nyomozós játékoknak számtalan formája létezik. Akár kártya-, és társasjáték is lehet, és olyan is, amihez egy mesélőn kívül semmilyen eszközre sincs szükség. Közös pont bennük az, hogy akkor a legélvezetesebbek, ha interaktívak. Ez azt jelenti, hogy a játékosok nem egyedül próbálják felgöngyölíteni az összefüggéseket, hanem közösen, egymással együttműködve, esetleg pont akadályozva a másikat. Az interaktivitás segít abban, hogy soha ne legyen ugyanolyan két játékmenet, hanem mindig új, váratlan fordulatok színesítsék a nyomozást. 

Nyomozós játékok online

Az első internetes játékok között szép számmal találunk nyomozós játékokat is. Ilyen volt például az első online kijutós játék, a Mystery House, ahol egy viktoriánus házban történt gyilkosságot kellett felderíteni. A számítógépes játékok természetesen óriási fejlődésen mentek át 1980 óta, és azóta sokkal összetettebb nyomozós játékokkal üthetjük el az időt, mint a mindössze 70 rajzból álló Mystery House.

Ezek között az újabb játékok között szerepelnek az online nyomozós játékok, melyek közül a jobbaknál a játékosok az interneten kapcsolódnak egymáshoz és úgy tudnak közösen a bűntények nyomába eredni. A legújabb formája az online nyomozós játékoknak az online szabadulószoba, ami ötvözi az online játékok és az élő kijutó játékok izgalmait. Azért lehet jó választás egy ilyen játék, mert egymástól távol lévő barátok, ismerősök is egy interaktív közös kalandban tudnak részt venni.

Nyomozós szabadulószobák

Ha már szóba kerültek a szabadulószobák (és miért is ne kerültek volna egy szabadulószoba blogon), érdmes megemlíteni a nyomozós szabadulószobákat is. A nyomozós játékmenetek máig kedvelt és népszerű témái a szabadulószobáknak műfajukból kifolyólag. Az első szilícium-völgyi szabadulószoba is Agatha Christie regényeiből merített ihletet. A készítők egy olyan játékot raktak össze, ahol az írónő nyomozóinak bőrébe bújhattak a játékosok.

Természetesen nálunk is találhattok olyan szabadulószobát, ahol kedvetekre nyomozhattok, a Bomba szabadulószobában egy renegát ügynök nyomába kell erednetek, a Zombiban pedig egy őrült professzor üzelmeit kell felderíteni. Próbáljátok mi mindkettőt!