A hatékony együttműködés minden sikeres csapat ismérve. Ennek előremozdítását célozzák a csapatépítők és egyes helyeken már a csapattagok kiválasztásánál is fontos, hogy ki milyen csoportszerepre alkalmas.

A munkahelyeken a kiválasztás folyamán mindig a szakmai kompetenciák jelentik a legfontosabb szempontot, azonban korántsem biztos, hogy a képzett szakemberek együtt is rögtön olajozott gépezetként fognak működni.

Erre a problémakörre keresett megoldást Meredith és Eunice Belbin. A brit kutatópár a csoportszerepeket három kategóriába sorolta:

Mindhárom kategóriában három, így összesen kilenc, szerepkör kapott helyet és kutatásaik során azt vizsgálták, hogy mi lehet az az összetétel, mely a leghatékonyabban működik együtt. A legsikeresebb csoportok rendre különböző szerepkörök elegyéből álltak. Egy egyén jellemzően két-három szerepkört tud szükség szerint betölteni és a feladattól, csoport összetételétől függően váltogatja azokat. Kidolgoztak egy tesztet is, a Belbin-tesztet melynek segítségével megállapítható, hogy ki hova sorolható.

 

A gondolkodó szerepkörök

A gondolkodó csapattagok állnak elő új ötletekkel vagy új perspektívába helyezik a feladatot, elemzik az elképzeléseket az előnyök és hátrányok mérlegelésével.

A gondolkodó szerepkörök képviselője a „helyzetértékelő”, aki megfontolt, racionális gondolkodású csapattag, aki precízen bírál és dönt a csapat által felvetett javaslatokról. Az „ötletgyáros” az a kreatív csapattag, akit motivál az új irányok keresése és bátran fordul innovatív megoldások felé. A csapat „szakértője” különleges tudás birtokában áll a feladatmegoldás szempontjából, ami feltétlenül szükséges a csoport sikerességéhez. Fókuszáltan dolgozik, azonban leginkább a szakterületén belül működik.

Mindegyi szerepkörnek van árnyoldala is: a „helyzetértékelő” megfontoltsága nem képes motiválni sem magaát sem a többi csapattagot, az “ötletgyáros” hajlamos lehet a fellegekben járni, és egyáltalán nem érdeklik a részletek, a “szakértő” pedig általában nem képes a szakterületén túli tágabb összefüggésekben gondolkodni.

A szerepek éppen ezért egészítik ki egymást a másik hat csoportszereppel együtt, melyekkel másik blogbejegyzéseinkben foglalkozunk.

 

Csapatépítő 

A csapatépítőknek az is a feladata, hogy a meglévő csapatokat formálják, a csapattagok jobban megiismerjék egymást és például a szabadulószoba feladványinak megoldásán keresztül meglássák magukban és társaikban is azokat a szerepeket, amelyekre a legalkalmasabbak, így segítve a hatékony csapatmunkát.

A Belbin-teszt és értékelése pl. itt érhető el online.

 

Források:

https://mindsetpszichologia.hu/belbini-csoportszerepek

https://vik.wiki/images/b/b8/Mernokleszek_kerdoiv_3.pdf

https://alternativgazdasag.fandom.com/wiki/Belbin-f%C3%A9le_csoportszerepek

https://www.szertelenkek.hu/anyagok/belbin-teszt.pdf