A hatékony együttműködés minden sikeres csapat ismérve. Ennek előremozdítását célozzák a csapatépítők és egyes helyeken már a csapattagok kiválasztásánál is fontos, hogy ki milyen csoportszerepre alkalmas.

A munkahelyeken a kiválasztás folyamán mindig a szakmai kompetenciák jelentik a legfontosabb szempontot, azonban korántsem biztos, hogy a képzett szakemberek együtt is rögtön olajozott gépezetként fognak működni.

Erre a problémakörre keresett megoldást Meredith és Eunice Belbin. A brit kutatópár a csoportszerepeket három kategóriába sorolta:

Mindhárom kategóriában három, így összesen kilenc, szerepkör kapott helyet és kutatásaik során azt vizsgálták, hogy mi lehet az az összetétel, mely a leghatékonyabban működik együtt. A legsikeresebb csoportok rendre különböző szerepkörök elegyéből álltak. Egy egyén jellemzően két-három szerepkört tud szükség szerint betölteni és a feladattól, csoport összetételétől függően váltogatja azokat. Kidolgoztak egy tesztet is, a Belbin-tesztet melynek segítségével megállapítható, hogy ki hova sorolható.

A társasági szerepkörök

A társasági csapattagok elsősorban kapcsolatteremtő képességüket használják a feladatok elvégzéséhez. Kiváló aktív hallgatók lehetnek, és támogatást nyújthatnak a csapat többi tagjának a csoport egységének fenntartásában.

A „koordinátor”, az a nyugodt, magabiztos csoporttag, aki összefogja a tagok képességeit, készségeit, és munkáját. Objektív, határozott a döntésekben, mások szemében azonban úgy tűnhet, mintha a szervezéssel csak ki szeretne bújni a feladatai alól.

A társasági típus másik szerepköre a „csapatjátékos”, aki a jóindulatú, érzékeny, diplomatikus csapattag. Odafigyel másokra, erősíti a csoporton belüli kommunikációt és kohéziót, azonban stresszhelyzetekben, nyomás alatt  határozatlanná válhat.

A „forráskutató” az az extrovertált, kommunikatív csapattag, aki a csoporton kívülrőli kapcsolatait használja, így szerez információt, felkutatja az új lehetőségeket. A lendülete azonban nem feltétlen tart sokáig, ezért könnyen elveszítheti kezdeti lelkesedését.

A szerepek éppen ezért egészítik ki egymást a másik hat csoportszerepek együtt, melyekkel másik blogbejegyzéseinkben foglalkozunk.

Csapatépítő 

A csapatépítőknek az is a feladata, hogy a meglévő csapatokat formálják, a csapattagok jobban megiismerjék egymást és például a szabadulószoba feladványinak megoldásán keresztül meglássák magukban és társaikban is azokat a szerepeket, amelyekre a legalkalmasabbak, így segítve a hatékony csapatmunkát.

A Belbin-teszt és értékelése pl. itt érhető el online.

Források:

https://mindsetpszichologia.hu/belbini-csoportszerepek

https://vik.wiki/images/b/b8/Mernokleszek_kerdoiv_3.pdf

https://alternativgazdasag.fandom.com/wiki/Belbin-f%C3%A9le_csoportszerepek

https://www.szertelenkek.hu/anyagok/belbin-teszt.pdf