“Escape room: Az escape room játékok során a résztvevőknek különböző feladatokat kell megoldaniuk, amelyek elvezetik őket az út végén található kulcsig, amellyel kinyithatják a zárakat és megszökhetnek. Az escape room játékok kiváló csapatépítő tevékenységek, mivel számos készséget és képességet fejlesztenek, például a problémamegoldó képességet, a kommunikációt és az együttműködést.” - hangzott rögtön az első helyezettre a válasz, ami nem is áll annyira messze a valóságtól. Talán annyiban lehetne pontosítani, hogy nem feltétlenül egy kulcs az, amit meg kell keresnünk a szabadulószobákban, na meg, hogy a szabadulószobákat így magyarul szoktuk a nevén nevezni escape room helyett.

Az MI válaszának a szépséghibája az, hogy a második helyen elég nagy kapufa áll, ugyanis a sakkot nevezi meg, mint csapatépítőt: “A sakk nagyszerű csapatépítő tevékenység, mivel nagy hangsúlyt fektet az agyalásra és a stratégiai gondolkodásra. Az egyes játékosoknak meg kell érteniük a másik fél gondolkodását és a lehetőségeket, valamint támogatniuk kell egymást a játék során.” Az tény hogyha a sakkban kitaláljuk a másik gondolatait, azzal előnyt szerzzünk a játék során, ám azt nehezen lehet ráhúzni, hogy valamilyen kooperatív elfoglaltságról lenne szó.

A harmadik és negyedik helyen ismét értelmezhető válaszokat kaptunk: harmadiknak a kalandparkokat, negyediknek pedig az üzleti szimulációkat javasolta a Chat GPT. Szóval, hajlunk arra, hogy elfogadjuk, a szabadulószoba a legjobb csapatépítő program.

Melyik szabadulószoba a legjobb csapatépítőre?

Erre a kérdésre egy meglehetősen diplomatikus választ kaptunk: “Budapesten számos kiváló szabadulószoba található, amelyek kiválóan alkalmasak lehetnek csapatépítő eseményekre is. (...) Azonban, mivel a csapatépítési igények és elvárások különbözőek lehetnek, javaslom, hogy keresse fel a szabadulószoba weboldalait, és tájékozódjon a kínálatukról, illetve érdemes lehet a szabadulószoba személyzetével is beszélni a csapatépítési lehetőségekről, hogy megtalálja az Ön csapatához legjobban illő szabadulószobát.” - bár a konkrétumokat nélkülözi a válasz, azért nem ment nagyon mellé, ha csapatépítő helyszínt keres az ember érdemes előzetesen egyeztetni az igényeket, amit nálunk itt rögtön meg is lehet tenni.