A társasjáték, mint ahogy neve is magán hordozza, kisebb-nagyobb társaságok számára nyújt remek szórakozást. Fajtáinak, típusainak se szeri, se száma, története pedig egészen a bronzkorig nyúlik vissza.

Ősi társasjátékok

Társasjátékok már a korai bronzkorban is léteztek. Mai ismereteink szerint történetük legalább öt-hatezer éves történetre tekinthetnek vissza. Létezésükre vannak bizonyítékok a mai Irán területén történelem előtti korokban virágzó civilizációból és az ókori Egyiptomból is.

Az első, régészek által feltárt és az utókor számára megmaradt társasjáték-lelet is Egyiptomból származik. A Senet nevű játékot ábrázoló freskót egy egyiptomi elöljáró, Merknera sírboltjában találták meg. A kép nagyjából Kr.e. 3100-ban készülhetett.

Az ókorból származik ma is hatalmas népszerűségnek örvendő Indiából származó sakk, mely arab közvetítéssel került Európába a 8. században. Szintén ókori játék a kínai eredetű Go és a szomáliai Shax, amely tulajdonképpen a malom elődjének tekinthető. Napjainkban számos ősi társasjáték létezik még akár az eredetihez közeli, akár az idők során módosult változatban. Így szerte a világon játszanak sakkot, vagy például Mahjongot.

Modern kori társasjátékok

A társasjátékok modern kori történetének kezdete az ipari forradalom korára, a 17. századra nyúlik vissza, amikor az embereknek maradt idejük némi játékra. A 19. század gyors városiasodása, a munkaidő szabályozása mind több időt engedett az egyre inkább megjelenő amerikai középosztály számára a szórakozásra. A másik jelentős tényező, hogy ekkor kezdtek el a gyermekekkel többé-kevésbé tudományos alapokon foglalkozni és őket nem csupán a felnőttek kicsinyített másának tekinteni, mint a középkorban. A családok az édesanyák felügyelete mellett a gyermekek szellemi fejlődésének, tanulásának központjává is váltak. Így lettek a társasjátékok is mindennapjainak részesei. Gondolkodásuk fejlesztése mellett morális fejlődésük eszközeként is tekintettek rájuk.

A kor szelleméhez híven az első, széles körben népszerűségre szert tevő társasjátékok vallási tartalmúak voltak. A 19. század közepén jelentek meg a kereskedelmi céllal, eladásra készülő társasok. A nyomtatás és papírgyártás fejlődése viszonylag olcsóvá tette a társasjátékok készítését. A tömeggyártás pedig még nagyobb lendületet adott elterjedésüknek.

Az 1860-ban megjelent Az élet játéka nevű társasjáték  is nevelő célzattal készült és azért díjazta a játékosokat, ha minél több iskolát végeztek el, megházasodtak és gazdaggá váltak. A játék fantasztikus sikert aratott, már megjelenése első évében 40 ezer darabot adtak el belőle. Ezt követően sorra jelentek meg azok a típusú játékok, melyek lényege a meggazdagodás, a társadalmi ranglétrán való minél feljebb jutás volt. A folyamat 1935-ben tetőzött, amikor megjelent a napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendő Monopoly, amely minden idők legnagyobb példányszámban értékesített társasjátéka az Egyesült Államokban.

Társasjátékok a 20. században

A társasok népszerűsége a 20. században egyre csak nőtt,  egyre-másra jelentek meg a később ikonikussá váló darabok, mint a Rizikó vagy a Scrabble vagy az Acitvity. A közel három évszázados történelmük során a társasjátékoknak számos válfaja alakult ki a stratégiaitól a kártyajátékokon keresztül egészen a szerencsejátékokig. A 2000-es években az internet és a virtuális játékok elterjedése ellenére sem vesztettek fényükből, sőt, a 21. század elejétől a szakértők a társasjátékok egy új aranykorának kezdetét állapították meg. Ekkor jelentek meg a hagyományos versengésnek hátat fordító kooperatív társasjátékok, mint a Pandemic és az olyan újszerű megközelítésű játékok, mint a szabadulószobák, amiket akár most rögtön ki is tudsz próbálni.