Az egyre népszerűbb kooperatív játékokban a cél a másik legyőzése helyett az együttműködés, az ellenfél pedig maga a játék. 

Versengés vagy együttműködés

A versengés és az együttműködés is egy olyan magatartásforma, amire szükség van ahhoz, hogy az életben boldogulni tudjon valaki. Nem mindegy azonban, hogy milyen helyzetben veszi elő valamelyik sémát az ember. Épp ezért mindkettő stratégiának fontos az elsajátítása már gyermekkorban is.

kooperatív játékok

A nyugat-európai kultúrkörben hagyományosan az egyéni teljesítményt és az önmegvalósítást jutalmazza nagyobb elismeréssel a társadalom, szemben mondjuk a távol-keleti felfogással, ahol sokkal inkább közösségben gondolkodnak. Mondhatnánk úgy is, hogy a világnak ezen a felén hosszú évszázadok sora kódolta belénk a versengést, hogy azt tekintjük győzelemnek, ha valamilyen úton sikerül versenytársunk fölé kerekednünk. Pedig nem minden esetben ez a célravezetőbb stratégia. 

Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos! - hangzott el az 1908-as londoni olimpia előestéjén, és vigasztalják azóta is ezzel a veszteseket inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Egyre többen ismerik fel viszont a versengés helyett az együttműködés fontosságát és kezdik ezért már el például oktatási módszerekben is alkalmazni.

Kooperatív társasjátékok

Az együttműködésen alapuló, kooperatív társasjátékok pár éve robbantak be a köztudatba és rendkívüli népszerűségre tettek szert. Nem véletlenül. Talán mindenkinek ismerős az a figura, aki nem tudja elviselni a vereséget a legegyszerűbb társasjátékokban sem és ezzel elrontja mások szórakozását is. Vannak olyanok is, akik nem szeretnének egy játék erejéig sem összetűzésbe keveredni barátaikkal, családtagjaikkal, mert a közös szórakozás jóval fontosabb számukra.

Ilyen esetekben jön jól egy kooperatív társasjáték. A kooperatív játékokban a játékosok nem egymás, hanem a játék elle játszanak. Veszíteni és nyerni is csak közösen lehet. Mivel ezek a játékok jellemzően elég nehezek, ezért a játékosok arra kényszerülnek, hogy együttes erővel, együttműködve próbáljanak meg zöldágra vergődni.

Pár kooperatív társas, amit érdemes kipróbálni:

Szabadulószobák

Az utolsó példával már meg is érkeztünk a szabadulószobákhoz. Mert bizony a kijutós játékok igazán kooperatívak, ahol azon múlik a legtöbb, hogy  csapattagok mennyire jól tudnak együttműködni, kommunikálni és kiegészíteni egymást. Épp ezért nagyon népszerűek a csapatépítő lehetőségek között. Annyival tudnak többet, mint a táblajátékok, hogy nem csak a játékmenetben, hanem a környezetben is kiszakítanak a mindennapok megszokott világából és így új élményekkel gazdagítanak.