A szabadulószobák egyes vélekedések szerint azért olyan népszerűek mert a 21. század kaotikus, felgyorsult világában felcsillantják a megoldás, a kiút lehetőségét. A közelmúltban több kezdeményezés is indult, hogy a szabadulószobák segítségével segítsenek feldolgozni és megérteni a mai kor emberét talán leginkább foglalkoztató globális problémáját: a klímaváltozást. 

Egyre fogy az idő, és ha nem cselekszünk, nem vetjük be minden tudásunkat és ügyességünket, akkor veszítünk - ez a szabadulószobák lényege, de a való életben hasonló szavakkal jellemzik a klímaváltozást, illetve az ellene kisebb-nagyobb erőbefektetéssel zajló világméretű küzdelmet. A jövő nemzedékében azonban fontos tudatosítani, hogy a környezet védelme odafigyelést, a pazarlás visszaszorítását és sok esetben áldozathozatalt is követel. Ahhoz, hogy a küzdelem sikeres legyen azonban már ma el kell kezdeni cselekedni. Az idő sürgetésére és a feladat jelentőségére több tematikus szabadulószoba létestült világszerte, ahol a játékosok környezettudatos feladatok megoldása révén juthatnak ki a kelepcéből. 

Nehéz beszélni róla

A klímaváltozás nehéz téma, az egész világon foglalkoztatja az embereket, de sokak idegesek lesznek a hallatán, tehetetlennek érzik magukat vagy egyszerűsen csak szeretnének kibújni a felelősség alól. A szabadulószobákkal ellentétben azonban a klímaválság elől nem lehet elmenekülni, nem lehet elbújni előle, szembe kell vele nézni, meg kell tanulni alkalmazkodni. A téma súlyossága miatt azonban olyan formáját kell keresni a tájékoztatásnak, a tanulásnak, amely nem is tűnik annak. 

Valós problémákkal kell megküzdeni

Nem is lehet véletlen, hogy több iskola, középiskola, egyetem, de egyes cégek is klímaváltozás-tematikájú szabadulószobák segítségével igyekeznek elmélyíteni a környezetvédelmi ismereteket. A szórakozás, versenyzés alkalmával a szabadulószobákban nem vámpírokkal, vérfarkasokkal vagy agyzabáló zombikkal kell azonban szembenézni, hanem a pazarlással, a hulladékkal, a szélsőséges időjárással vagy a rossz levegővel.  Ha pedig letelik a kiszabott idő, és nem sikerül a kiutat megtalálni, a versemyzőket - képletesen persze - elönti a víz, amely már napjainkban is több szigetet és azok élővilágát is veszélyezteti. A szervezők tapasztalatai szerint a szabadulószobák speciális légköre lehetővé teszi, hogy az emberekben még jobban elmélyüljön a megszerzett tudás, mivel a felfokozott helyzetben az emberek fogékonyabbak az új információkra. 

A szabadulószobákat tanárok és diákok létre tudnak hozni, ami különösen akkor fontos, hogy máskülönben nem lenne lehetőségük gyakorlati tudást szerezni. Egyes szakértők úgy vélik, a szabadulószobák azért olyan népszerűek mert a kaotikus, nehezen érthető, folyton és gyorsan változó világban felcsillantják a megoldás, a kiút lehetőségét. A klímaváltozás miatt érzett tehetetlenséget és szorongást a segítségükkel sikeresen át lehet konvertálni tudatos cselekvéssé.