Annyi közös örömet, kikapcsolódást adnak nekünk a társasjátékok, hogy igazán megérdemelnek egy ünnepe, de persze csak akkor, ha a játéké a főszerep. A hagyományosan évek óta megtartott társasjáték-mustra bizonyítja, az emberek a modern világban is vágynak az együttlétre, a közös játék izgalmára és egy olyan alkalomra, ahol saját lényükkel, tudásukkal, személyiségükkel vehetnek részt a szórakozásban.

Hiába a mobiltelefon, az internet, a virtuális valóság, az emberek egyre jobban igénylik a közös programokat, közös élményeket, az olyan játékokat, amelyekben saját tehetségükkel, személyiségükkel, képességeikkel vehetnek részt, és ami közös élménnyé válik. Persze lehet az is, hogy a szabadulószobák, társasjátékok sikere éppen abban rejlik, amennyivel többet nyújt a virtuális élményeknél, és amennyivel személyesebb egy virtuális közösségnél. 

Több ezer társasjáték egy helyen

Egy a lényeg, hogy szeretünk együtt lenni, és a játékok, amelyek összehoznak bennünket, megérdemelnek egy ünnepet is, a Társasjátékok ünnepét. A Nebuló XXI. Alapítvány több éve rendezi meg a hagyományosan a Lurdy Konferenciaközpontban novemberben rendezett társasjáték-mustrát és vásárt, ahogy a szabadulószobák esetén is, minden korosztály találht a maga számára 0-99 éveskorig érdekes játékokat. Legutóbbi rendezvényükön már mintegy 9 termet töltöttek meg a hazai és külföldi kiállítók,  a legújabb logikai, stratégiai, party,családi és gyerektársasjátékokat vonultatva fel a rendezvényen. 

Játémesterek segítenek a fölfedezésben

A társasjátékok ünnepe abban is különleges, hogy a társasjátékos egyesületek és a kiadók profi játékmesterei is segítenek a játékok kipróbálásában kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és bemutatják a legújabb társasjátékokat is. Sőt, arra is van lehetőség, hogy a társasjáték-alkotás kulisszatitkaiba is betekintést nyerjenek az érdeklődők, vagy megmérettethetik magukat egymás ellen is, és itt kerül sor a Társasjáték Olimpia döntőjére is. 

A számítógépes játékok megjelenésével sokan a társasjátékok halálát jósolták, mégis töretlen népszerűségnek örvendenek. Azt a hangulatot, amit a közös játék élménye jelent, akár a szőnyegen ülve, akár egy szabadulószobában, nem képes megteremteni a virtuális tér. Játékra fel! De egy a lényeg: mivel egy évben csak egyszer van Társasjátékok Ünnepe, alaposan be kell vásárolnia mindenkinek, hogy kibírja a következőig...