Emlékszel még, hogy mikor volt közös programod legutóbb a barátaiddal? Egy grill, vagy egy társasjáték, esetleg valami sport volt? Ugye milyen jó érzés valamit közösen csinálni?

A kijutós játék pont ilyen élményt ad. Ugyan sokmindenre lesz szükséged ahhoz, hogy megold a feladványokat: logikára, találékonyságra, ügyességre, de ami nélkül nem is érdemes elkezdeni az a csapat.

Az idő szorításában fontos, hogy gyorsan és együtt oldjátok meg a feladványokat, úgy, hogy elosztjátok magatok közt a feladatokat. Ez sokszor nem könnyű és szükség van arra, hogy ismerjétek egymás erősségeit, hogy a legmegfelelőbb ember oldjon meg egy részfeladatot. Van olyan barátod, aki jól számol, olyan aki out of box gondolkodik, vagy olyan aki nagyon jól tud koordinálni? Ha igen, akkor őket mindenképpen vidd el magaddal!

Azért is jó, ha barátokkal, vagy kollégákkal mész, mert minél inkább működik köztetek a kommunikáció, annál könnyebb lesz a számotokra a játék. Ha félszavakból is értitek egymást, akkor biztos, hogy kevesebb időt kell szánni egy-egy feladványra. A másik előny pedig az, hogy valamelyest már ismeritek egymás erősségeit, erre pedig tudtok építeni a feladatok felosztása során.

Csapatmunka a szabadulószobákban

Az ideális csapat - ahogy a játék is - sokszínű. Ahogy egy jól működő munkahelyen, a siker titka itt is az, hogy mindenki olyan feladatokat kapjon, hogy a legtöbbet tudja kihozni képességeiből. Mindenki másban jó, és ezért más-más feladványok megoldásához tud hozzájárulni.

Ahogy nincs két egyforma játékmenet, úgy nincs két egyforma társaság sem. Ezért a csapat összeállításának sem létezik egy bombabiztos titkos receptje. Vannak azonban olyan posztok, szerepek, melyek szinte biztosan ki fognak nálatok is alakulni. Ilyen például a vezető szerepe, aki összefogja a játékosok tevékenységét. Kollégák közt ez a szerep nem is olyan egyszerű, mert korántsem biztos az, hogy a munkahelyi főnök lesz az, aki a legalkalmasabb arra, hogy sikerre vezesse a csapatot a szabadulószobában. A vezető mellett szükség van egy éles szemű emberre, akinek a legkisebb nyom, apróság sem kerüli el a figyelmét és olyanra is, aki képes a sorok között olvasni és feltárni a rejtett összefüggéseket. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mivel egy játékról van szó, jó ha van velünk egy mókamester, aki bármikor fel tudja dobni a hangulatot, hiszen végső soron az a cél, hogy jól érezzük magunkat.