Azt már régóta tudjuk, hogy Budapest a szabadulószobák fővárosa, azonban a világ más részeiben is sorra nyílnak a szabadulószobák. Az egyik legnagyobb piacon, az USA-ban konkrétan 100x-osára nőtt a számuk az elmúlt 5 évben.

Az első szabadulószobák

A mai napig vitatott, hogy melyik szabadulószoba volt az első a világon: egy szingapúri és egy szilícium-völgyi játék tart igényt erre a címre. A kettő közel egyidőben 2007-ben kezdte meg a működését. Az igazi áttörés viszont Magyarországon kezdődött, 2011-2012 hozta meg a nagy szabadulószoba-robbanást és tette országunkat a kijutós játékok fellegvárává. Így nem is volt kérdés, hogy az első szabadulószoba világbajnokságot is Budapesten rendezték 2017-ben.

Szabadulószoba franchise

A játékok azóta is nagyon népszerűek az országban a turisták körében is, és sok magyar szabadulószobás cég nőtte ki magát nemzetközivé. Például az Exit The Room is üzemeltet szabadulószobákat Ausztriában, Németországban, Angliában és Szaúd-Arábiában. Meglehetősen népszerűek világszerte a magyar szabadulószoba franchise-ok.

Növekedés az USA-ban

Egy friss kutatás arra világít rá, hogy milyen robbanásszerű növekedésen ment át az iparág az USA-ban az elmúlt 5 évben. A számok magukban is elég beszédesek, ma százszor annyi szabadulószoba van az Egyesült Államokban, mint volt 5 éve.

Jó üzlet a szabadulószoba

Nem véletlen van ez így, az USA-ban meglehetősen jó üzletnek számít szabadulószobát nyitni. Egy tavalyi kutatás szerint egy átlagos szoba 315.000 dollár bevételt termel évente. Ez még a tengerentúlon sem egy kis összeg, főleg akkor, ha figyelmebe vesszük, hogy egy helyszín jellemzően 2-3 szabadulószobát üzemeltet párhuzamosan. Ráadásul a piac is óriási, melyen folyamatosan nő az érdeklődés a szolgáltatás iránt. Ehhez képest pedig még mindig nem tűnik olyan soknak az országban található 2500 szabadulószoba. Összehasonlításképpen Magyarországon nagyjából 20 szabadulószoba jut egymillió lakosra, az USA-ban pedig még így is csak 7.