2017. márciusában Budapesten, a szabadulószobák fővárosában rendezik meg az első szabadulószoba világbajnokságot. A rendezvény mögött a Red Bull áll, és a teljes neve Mission: Unlock Enoch escape room bajnokság.

Online selejetezőtől a világbajnokságig

Az eseménysorozat online játékként indult, ahol a vállalkozó kedvűek a Mind Gamers weboldalon tehették próbára képességeiket. A logikai feladatokat legkevesebb idő alatt megoldó játékosok aztán 40 országban  - köztük Magyarországon - vehettek részt az élő helyi selejtezőkön.

A helyi selejtezőkön a leggyorsabb játékosok harmadmagukkal vehettek részt. A csapatoknak pedig egy rejtélyes digitális kockát kellett adott idő alatt kinyitniuk. A magyarországi selejtezőkör 2016. november 29-én a Raktár klubban zajlott.Az akadályokat 6 négyfős csapat vette sikerrel, közülük leggyorsabban az RRR néven induló formáció. Így ők fogják az országot képviselni a márciusban megrendezett döntőn, ha úgy tetszik, szabadulószoba világbajnokságon.

A döntős RRR csapat (forrás: Adam Bertalan)

Egyedi szabadulószoba készül a vb-re

A világbajnokság pályáját a branford-i Wilfrid Laurier University professzora Dr. Scott Nicholson és diákjai fogják elkészíteni. Dr. Scott igazi szakértője a témának, hiszen pont játékok tervezését tanítja az egyetemen is. A társasjátékoktól kezdve, az akciójátékokon át a szabadulószobákig terjed érdeklődése és kurzusainak tematikája.

A döntőre készülő szabadulószobát, ahogy magát a világbajnokságot is az egyenlőre még csak filmfesztiválokon játszott film ihlette, melynek - láss csodát - pont a szabadulószoba vb után március 28-án lesz a premierje. A vb döntőjének csapatainak elsősorban kreativitásra, logikára, térlátásra és egy jó stratégiára lesz szükségük a készítők szerint.

A világbajnokság után a szabadulószoba marad Budapesten és a nagyközönségnek is lehetőség lesz kipróbálnia magát benne.

Helyszín és közvetítés

A szabadulószoba vb helyszíne egyelőre még nem ismert, annyi azonban biztos, hogy az érdeklődők március 25-én magyar idő szerint 20 órától élőben követhetik a küzdelmeket a Red Bull csatornáján. Aznap derül ki az is, hogy mely ország csapata viszi el a fődíjat, egy MIT workshop-ot, ahol a szabadulószobák tervezését és készítését tudják majd elsajátítani.