Az, hogy általában sémákban gondolkodunk nem feltétlenül negatív, mert segítségünkre van a mindennapi életben. Egy nap számtalan döntést hozunk meg, ráadásul döntő többségüket pusztán rutinból.

A tanult sémák segítenek abban, hogy gyorsan tudjunk tájékozódni a hétköznapokban. A sémák, sztereotípiák azért jöttek létre, hogy nagy mennyiségű információt könnyen, és gyorsan, lehetőleg minimális energiaráfordítással tudjunk feldolgozni. Segítenek minket, de ha nem tudunk kilépni a kereteik közül, könnyen problémát is okozhatnak.

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a saját magunk vagy környezetünk által felállított szabályrendszerek ledönthetetlenek. A gondolkodási sablonokkal így tudat alatt korlátozzuk önmagunkat.

A kreativitás fejleszthető

Vannak, akik úgy gondolják, hogy léteznek kreatív emberek, akiknek született képességük a sablonmentes gondolkodás, és olyanok, akik ha megszakadnak sem lesznek kreatívak. Az igazság az, hogy a kreativitás fejleszthető.

A kreativitás tesz képessé arra, hogy egy problémát több nézőpontból is meg tudjunk vizsgálni és így sok esetben a sablonosnál hatékonyabb megoldásokat találjunk rá. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen szükséges, hogy égjen bennünk a tanulási vágy és merjünk kilépni sablonos gondolkodás komfortzónájából.

Fejleszteni, de hogyan?

Anélkül is találunk utat a kreativitás fejlesztésére, hogy mélyen beleásnánk magunkat a pszichológiába. Vannak egyszerű feladatok, melyek rákényszerítik agyunkat arra, hogy a szokványostól eltérően működjön.

Nézzünk egy példát, melyet Facebook oldalunkra tettünk ki még a hónap elején:

Itt a berögzült sémák nem vezetnek célra, hiszen ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes megoldást, valahogy máshogy kell elmozdítani a gyufákat, mint első nekifutásra szeretnénk.

A megoldáshoz ki kell lépni a megszokott keretek közül. Így:

A szabadulószobák

A szabadulószobákban nagyjából ugyan ez a folyamat zajlik le nagy tételben. Egy-egy játék során számtalan logikai feladvánnyal kerül szembe az ember, melyek megkövetelik a kreatív problémamegoldást. A kijutós során elénk kerülő rejtvények sorozata rákényszerít arra, hogy felfedezzük azokat a szunnyadó képességeket, melyek felszínre kerülnek akkor, ha elkezdjük használni az agyunkat a hétköznapitól eltérően.


A játék örömén túl ezért a szabadulószobák nagy segítséget jelentenek akkor, ha fejlesztenéd kreativitásod, vagy problémamegoldó készséged. És hogy mire jó mindez? Arra, hogy a magánéletben és munkád során felmerülő problémákat is elkezded majd másképp látni. Ezzel pedig esélyed lesz megoldást találsz olyan helyzetekben is, melyeket mások lehetetlennek gondolnak.