Szombat este Budapest adott otthont a világ első szabadulószoba-világbajnokságának: a Red Bull Mind Gamers escape room döntőjét Szlovénia nyerte, megelőzve a másik döntős ukrán csapatot. Az eseményen nézőként részt vett Rubik Ernő is.

“A szabadulószobában sosem tudhatod, mire számíts. Tele van meglepetésekkel. A csapattársaim és én is egész más tantárgyakat tanulunk, és azt gondolom, mindannyian magunkkal hoztunk valamit, amellyel a kihívásokkal szembe tudunk szállni. Kicsit csalódottak vagyunk, hogy nem mi nyertünk, de már felengedtünk és nagyon örülünk, hogy itt lehettünk, remek játékok voltak. És nagyszerű érzés az, hogy itthon vehetünk részt a világbajnokságon. Legközelebbre pedig még jobban felkészülünk!” – mondta Pörneczi András, a magyar RRR csapat tagja.

Rubik Ernő: nem az idő a fő kérdés, hanem rájönni az optimális megoldásra

Világszerte ismert magyar kedvencünk, a Rubik-kocka feltalálója a szabadulószoba falain kívülről, a helyszínen követte figyelemmel a csapatokat. Szerinte a játékok során nem az idő a kérdés, hanem a fő feladat rájönni az optimális megoldásra.

El sem tudom hinni, hogy megnyertük

“Nagyon büszke vagyok az egész csapatra! El sem tudom hinni, hogy megnyertük. Az emberi képzeletnek tényleg nincsenek határai” – mondta győzelmük kapcsán Jaka Koren, a szlovén csapat egyik tagja. A díjat Scott Nicholsontól, a Syracuse Egyetem informatika professzorától és a Because Play Matters játéklabor igazgatójától vehették át a nyertesek. Nicolson volt az, aki csapatával megtervezte a VB döntőjének szabadulószobáját is.

A döntős szlovén és ukrán csapat; forrás: redbull.com

 

Megtudhatuk, milyen az, ha különböző kultúrák találkoznak a szabadulószobákban

“Ezen a héten egy óriási dolog vette kezdetét: megérthettük, milyenné válhatnak a szabadulószobák és többet tudhatunk meg arról, mi történik akkor, ha különböző kultúrák játszanak a szabadulószobákban. A Red Bull Mind Gamers szabadulószoba-világbajnokság inspirációt és rálátást ad globális szintű kihívások lehetőségére, és remélhetőleg segít másoknak is rájönni arra, hogy az egész világot megváltoztathatják, játékokon keresztül” – nyilatkozta Scott Nicholson.

Az eseményre tervezett szabadulószoba őszig marad Magyarországon, egész pontosan Újpesten, így a nagyközönségnek is lesz alkalma kipróbálni a játékot.