Sokakat egy-egy szabadulószoba kerettörténete ragadja meg, így az lesz választásuk mindent felülíró szempontja. Sok játék éppen ezért épít valamely film kerettörténetére és az ahhoz kapcsolódó személyes emlékekre. Ha így próbálnánk megkeresni a legjobb szabadulószobát, valószínűleg mindenkinek más és más lenne a kedvence, és nehezen lehetne győztest hirdetni.

Vannak azonban olyan mérhető adatok, melyek közelebb visznek ahhoz, hogy melyik kijutós játékot érdemes választani.

A legnagyobb szabadulószoba

Minél nagyobb egy játékhelyszín, annál valószínűbb, hogy a játék is izgalmasabb lesz benne. Ráadásul a nagyobb helyszínek általában egy időben több szabadulószobát is működtetnek így szélesebb a paletta, amiből választani lehet.

Az sem mindegy, hogy egy időben hány játékos fér be, hiszen nem túl praktikus, ha a baráti társaságból valaki azért marad ki a mókából, mert létszám felettivé válik.

A legjobb értékelésekkel rendelkező szabadulószoba

Más játékosok véleménye és visszajelzése fontos lehet abban, hogy megítéljük, mire számíthatunk a kaland során. A választás előtt érdemes végigböngészni azokat az oldalakat, melyeken több szabadulószobát is értékelnek utólag a játékosok. Ilyen pl. a magyar Exitgames.hu oldal, vagy a külföldi Tripadvisor.

Véleményeket, értékeléseket lehet még találni a Google oldalán, (a miénket pl. itt.), illetve a szabadulószobák Facebook oldalán is. Mindkettőnek előnye, hogy itt a véleményezők mind arcukat/nevüket vállalva írják meg tapasztalataikat és adnak értékelést, így feltételezhetően az infók tükrözik a valóságot.

A legtöbb lájkolóval rendelkező szabadulószoba

Bár láttunk már olyat, hogy hirtelen megszaladt egy-egy Facebook oldal lájkolóinak száma, szabadulószobás körökben nem jellemző az ész nélküli lájk vásárlás. Így a rajongók száma valamelyest tükrözi az adott szoba népszerűségét.  Az igényes Facebook oldal emellett egy jó támpontot is ad arra nézve, hogy ki az, aki időt és energiát áldoz arra, hogy törődjön játékosaival. Ezért előrevetíti azt is, hogy milyen bánásmódot fogunk a játékmesterek részéről tapasztalni.

A legkönnyebb, vagy épp legnehezebb szabadulószoba

Ha van információ a játék nehézségéről, az nagy segítséget jelenthet a választásban. Nem érdemes azonban mindig a legkisebb ellenállás felé mozdulni. Tapasztaltabb játékosok pont az olyan szabadulószobákban érzik jól magukat, melyekben a kezdők sorra elvéreznek.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem árt, ha egy kicsit kapaszkodni kell a megoldás felé vezető úton. Az olyan szoba nem fog túl nagy élményt adni, melyen könnyedén átgyalogolunk.

További szempontok

A számszerűsíthető adatokon túl van még néhány szempont, amit figyelembe lehet venni a körültekintő választáshoz. Az ékek során felmerülő legfontosabb kérdéseket összegyűjtöttünk, és természetesen válaszokat is adtunk rájuk a gyakori kérdéseknél.