Bár mindegyik hatalmas bukás lesz, a stúdiók látszólag nem hagynak fel a szabadulószoba filmek készítésével. Vajon hol rontják el és mitől lehetnének jobbak a szabadulószoba filmek?

Az első tévedés a műfaj választása szokott lenni. A készítők horrorban, vagy jobb esetben is thrillerben gondolkodnak és a cél a nézők paráztatása. A kettő között annyi a különbség, hogy a horror valamivel látványosabb, a thriller meg elgondolkodtatóbb. A kettő közül a horror tűnik a kézenfekvő választásnak, mégi az a rosszabb opció. A kis zárt térben játszódó cselekmény kevés lehetőséget ad arra, hogy igazán félelmetes vizuális keretek közé helyezzék a történetet, és általában nem is sikerülnek túl jól a szabadulószobás hentelések. A thrillerrel meg az a baj, hogy kézenfekvő a feszültség forrása, így nem lehet huzamosabb ideig fenntartani az érdeklődést a nézőkben és a cselekmény is ellaposodik.

Amiről a szabadulószoba filmeknek szólnia kellene

A fentiekből látszik, hogy a legnagyobb baj a szabadulószoba filmekkel az szokott lenni, hogy kimerülnek a céltalan ijesztgetésben. Sokkal élvezhetőbb lenne egy olyan alkotás, mely az alábbi két témák valamelyikére fókuszál:

  • nyomozás

  • emberi kapcsolatok, csoportdinamika

Ugyanis ez az a két elem, ami a szabadulószobák sava-borsát adja. Nem véletlen, hogy az első szabadulószobák megalkotói közül Agatha Chrisie-t, a krimi királynőjét jelölték meg inspirációnak. Az ő regényeinek és az azokból készült filmeknek is népes rajongótábora van. Ezért gondoljuk azt, hogy szerencsésebb lenne a krimi műfajával próbálkozni.

Ami a szabadulószoba filmek számára nehézséget jelent, hogy az ellenség, vagy ellenfél nem valamelyik másik karakter, hanem maga a szoba és a benne található feladványok jelentik a kihívást. Kicsit olyan mintha tettes nélkül kellene egy bűntény után nyomozni. feltehetően ezért nehéz filmvászonra vinni egy szabadulószoba történetét.

Szabadulószobák és filmek

Ha már a szabadulószobákból nem igazán lehet filmet csinálni, akkor talán érdemes lehet fordítva, vagyis egy-egy film történetét interpretálni szabadulószobákban. Láss csodát, a dolog működik! Nagyon sok esetben találkozunk olyannal, hogy egy film, vagy sorozat kampányához szabadulószobát is készítenek a promóterek - erre a dologra  mindig felkapja a fejét a sajtó, így jól járnak vele. Például a Trónok harcához és a Resident Evil VII. részéhez is készült hivatalos szabadulószoba.