UPDATE: Az Exit The Room a világon elsőként 2020. márciusában megalkotta az online játszható, valós szabadulószobákat. A Remote Escape Room játékosai egy valódi szabadulószobát deríthetnek fel a játékmester webkameráján keresztül és online csatlakozhatnak a játékhoz.

 

A szabadulós játékok online változatai az élő kijutós játékok 2006-os megjelenését követően is töretlen népszerűségnek örvendenek, sőt talán új lendületet is kaptak tőle.

 

Ezek a “point and click” játékok azóta is megmozgatnak minden korosztályt, ráadásul bárki számára könnyen elérhetőek, aki egy kis agytornára vágyik. Az online játékok előnye, hogy nincsenek térhez és időhöz kötve, így bárhol bármikor játszhatunk velük, ha egy kis kalandot szeretnénk. Hátrányuk az élő kijutós játékokkal szemben pedig az, hogy nem adják meg azt a komplex játékélményt, amit egy szabadulószoba.

Akik viszont nem szeretnének csapatban játszani, vagy nem szívesen mozdulnak ki otthonról, azoknak kényelmes lehetőséget biztosítanak ezek az online játékok, ha törni szeretnék kicsit a fejüket.

Nézzük, hol találhatunk jó online kijutós játékot!

Alapvetően a használni kívánt eszköztől függ, hogy hol érdemes elkezdeni a keresgélést. Ha asztali gépen, vagy laptopon játszanánk, akkor számtalan egyszerű szabadulós flash játékot találunk. Ha pedig mobilon kalandoznánk egyet, akkor a az Apple-, vagy Play Store alkalmazásai között érdemes körülnéznünk.

Flash escape játékok

Rengeteg oldal és gyártó foglalkozik azzal, hogy pofonegyszerű online szabadulós játékokat gyűjtsön össze, vagy készítsen. Ezek általában annyiban hasonlóak, hogy mindegyikben tárgyakat kell keresgélnünk és azok megfelelő sorrendben történő használatával jutunk mind közelebb a megoldáshoz.

Szintén közös pont, hogy a legjobb játékokhoz nem árt legalább egy alapszintű angoltudás, mert a legtöbb kalandban nagyon sok szöveges instrukciót kapunk, és a magyar oldalakon gyűjtött játékok nyelve is angol.

Nagyon sok online szabadulós játékot találhatunk a kimondottan erre szakosodott 365escape.com oldalon, vagy az escapefan.com-on körülnézve. Erre a két oldalra ráadásul legalább hetente felkerül valamilyen új kijutós játék is. Nagyjából innen veszik át a játékokat mások is  - többnyire némi késéssel - gyűjteményeikbe. A 365escape.com-ot azért is szeretik, mert könnyen elérhető a megoldás is, ha valaki elakadna játék közben.

Ha magyar oldalon néznél körül, akkor is szinte biztos hogy ugyanezeket a játékokat találod, de akkor az az első feladat, hogy kihámozd őket a rengeteg oldalon megjelenő hirdetés közül. Így ha csak játszanál egyet és nem szeretnél egy csomó új ablakban megnyíló hirdetést, akkor inkább maradj a fenti két oldalnál. Ez alól kivétel a Startlapjátékok kijutós részlege, ahol normális minőségű oldalon, elviselhető mennyiségű hirdetéssel kell csak a játék előtt megküzdened.

Kijutós játékok mobilra

Androidra és IOS-re is elég sok szabadulós játékot találhatsz. Androidra jónéhányat ingyenesen, míg az Apple Store-ban már a letöltéskor is csengetni kell pár(száz) forintot. A játékok néhány üdítő kivételtől eltekintve alkalmazáson belüli vásárlásra épülnek, így arra sem árt felkészülni.

Vannak kimondottan mobil szabadulós játékokra szakosodott gyártók, illetve olyan is, akik valamilyen számítógépes szabadlós játék némileg leegysezrűsített változatát kínálják okostelefonon, tableten.

A mezőnyből kiemelkedik a számítógépen, Androidon és IOS-en is kiemelkedő játékélményt biztosító The Room. Az először 2012-ben kiadott játék ennek megfelelően egy rakat díjat is besöpört.

A játék időtartama nagyjából egy óra és közel hasonló szórakozást kínál, mint egy nagyon jól megkomponált szabadulószoba, vagy egy izgalmas krimi. Külön előnye, hogy itt mobilra is a teljes játékot kapjuk, így nem kell kompormisszumot kötnünk, ha nem számítógépen szeretnénk játszani. Jelenlegi ára Androidra 359 Ft, IOS-re pedig 349 Ft. Ez még úgy sem tűnik kimondottan magasnak, hogy jellegéből fakadóan egyszer érdemes csak végigjátszani.

Persze a The Room-al nem áll meg a világ, mellette az ingyenesen letölthető játékok száma szinte végtelen, ha még ennyit sem szeretnénk költeni. Az ingyenes játékoknál viszont mindenképpen érdemes figyelni az értékeléseket, hogy ne gagyi alkalmazásokkal tömjük meg a telefonunk.

Stratégia az online szabadulós játékokhoz

Senki ne gondolja azt, hogy mobilon, vagy gép előtt ülve kisebb kihívást jelentenek a kijutós játékok, mint élőben. Itt is ugyanolyan kemény logikai fejtörőket, rejtélyeket és titkokat kell feltárnunk, mint a műfaj élő változatában. Előnye az online játékoknak, hogy a technika és az online tér nagyobb teret enged a virtuális környezet kidolgozásához, és már a flash játékokban is olykor meglepően szépen kidolgozott grafikával találkozunk.

A leguniverzálisabb jótanács az online szabadulós játékokhoz az, hogy kattints rá mindenre, amit csak a kijelzőn látsz. Ahogy a szabadulószobákban is, érdemes a legapróbb részletre is ügyelni, mert könnyen lehet, hogy egy apró tárgy vagy írás a falon lesz a megoldás kulcsa, mellyel sikeresen zárhatod a játékot.

Próbáld ki élőben is a kijutós játékokat!

Éld át a kalandokat a valóságban is, ha igazi kihívást szeretnél! Foglalj most időpontot szabadulószobáinkba!