Ha 90 előtt születtél, akkor ezekre a logikai játékokra biztos emlékszel. Kinek ne lett volna tele a matekfüzete amőbával, vagy ki ne robbant volna fel ezerszer az aknakersőt kattingatva?


Logikai játékokról az első feljegyzés egy 6000 éves kínai könyvben maradt fent és az emberiség azóta is szereti mindenféle feladványon törni a fejét. Néhány ma is ismert játék korszakokat átívelő múltra tekint vissza: a több ezer éves dáma és a malom például Egyiptomból származik és legalább 3-4000 éve már játszanak velük. Az indiai eredetű sakkal is több mint 1000 éve ismert Európában. A legtöbb ókori eredetű táblajáték korábban kultikus célokat szolgált, az istenek szándékait fürkészte vele az ember, és csak később lett belőle szórakozás.

Ennyire azonban nem is kell visszautazni az időben, hogy felelevenítsük gyermekkorunk néhány kultikus logikai játékát. Ezek közül néhány fizikailag is létezett, a legtöbb emlékünk viszont minden bizonnyal első számítógépeinkhez kapcsolódik. A logikai játékokkal jól jártunk, és sokszor jobb híján is ezeket választottuk, mert nem volt túlságosan nagy gépigényük, nem akadtak, ráadásul a PC-ken alapból elérhetőek voltak. Éppúgy játszottak ezekkel a 90-es évek előtt született gyerekek, mint azok a szerencsés fiatal felnőttek, akiknek a munkahelyére betettek egy-egy leharcolt gépet - már ha épp nem volt bent a főnök.

Ötödölő

Kezdjük, egy igazi klasszikussal, az amőbával. Mert hát mi másra lett volna jó a kocás füzet (tudom-tudom négyzetrácsos, ahogy az akkurátus tanár mondta), mint arra, hogy padtársunkkal hatalmas ötödölőcsatákat vívjunk?

 

Ma már szinte hihetetlennek tűnik, de bizony a 90-es években külön tévéműsora volt ennek a logikai játéknak, ahol a jelentkezők Palik Lászlóval, Héder Barnával és a számítógéppel, vagy ahogy Palik mondja a videóban: “A Computerrel”  mérkőzhettek meg 20.000 forintért.

Az éles szeműek kiszúrhatták a “Ki fogom kapcsoltatni a postával a telefonját” feliratot az egyes fordulók után - mi más ez, ha nem a 90-es évek hamisítatlan esszenciája egy mondatban?

Aknakereső

Tegye fel a kezét, aki elsőre értette ezt a játékot! Mert én bizony nem. Csak bámultunk az első Windowsok csodálatos játékkínálatát és tettünk ezzel is egy próbát. Eleinte sem leírás, sem segítség, sem semmi nem volt ehhez a logikai játékhoz. Csak egy bíztató mosolygós szmájli, mely csak a legritkább esetben kapta meg a játék sikeres befejezését jelző napszemüveget. Sokkal gyakoribb volt, amikor felrobbant.

Szinte hihetetlen, de volt egy cheat a játékhoz. Szóval, akinek fent van még a gépén, tehet vele bátran egy próbát, ha elakad. Ha valaki csak nosztalgiázna, akkor itt online játszhat egyet.

Passziánsz

Csak elterjedtsége okán szerepel a listán. Passziánszozni csak egy fokkal volt jobb mint unatkozni, vagy dolgozni. Javára írhatjuk legalább, hogy olyan irodai dolgozók hadának nyújtott menedéket, akik nem voltak jóban a szőrös szívű rendszergazdával és így kénytelenek voltak beérni ezzel.

via GIPHY

Na jó, azért nem volt rossz nézni a képernyőn ugráló paklikat sem, ha épp nyertünk.

Rubik kocka

A Rubik kocka egyike a legismertebb logikai játékoknak, és talán az egyik legismertebb magyar találmány. Rubik Ernő 1977-ben kapta meg rá a szabadalmat és a hetvenes évek végén kezdték gyártani. Az eredetileg bűvös kockára keresztelt játékból 1980-ra egymilió darab kelt el - csak Magyarországon. A siker azonban nem jött ennyire könnyen. A kocka gyártása és piacra dobása közti hercehurca érdekes kórképet ad a 80-as évek magyar gazdaságának működéséről. A Rubik kocka történetében nem kevés buktatót találni. Csak ízelítőnek:

  • Országos Pedagógiai Intézet elutasította a kockát, mint oktatási segédeszközt.

  • 1980-ban a 2x2x2-es kocka szabadalmát beadását megelőzően már hamisítják Tajvanban a játékot.

  • 1981-ben a játékot gyártó Politoys 1,6 millió „távol-keleti” kockát vásárol fel, majd nagy részüket eredetiként árusítja és exportálja.

  • 1982. elején az USA-ba küldött 1.000.000 kockából több mint 800.000 visszajön selejtként, valószínűleg a korábban felvásárolt hamisítványok közül.

A klasszikus 3x3x3-as kocka mellett a játéknak számos nehezebb változata van. Ezek közül a legismertebb a 4x4x4-es “Rubik bosszúja”, vagy az 5x5x5-ös Professzor kockája. A legnagyobb forgalomban lévő kocka pedig 17x17x17-es melyet tényleg csak olyanoknak ajánlunk, akik a sima Rubik kockát akár becsukott szemmel is kirakják. A méret mellett a játék alakját bonyolították még a gyártók, mint például ennél az X kockánál.

Torpedó

A torpedó logikájában tulajdonképpen az aknakereső fordítottja, ugyanis itt pont az a cél, hogy eltaláljunk bizonyos mezőket. Annyiban izgalmasabb, hogy ezt párban, egymás ellen lehetett játszani. Na meg a 90-es években a tévében az akkor még fiatal Dévényi Tibi bácsival. Ráadásul Keravill vásárlási utalványért - micsoda retró.