Egy szabadulószobás kaland épp attól szép, hogy nem a legegyszerűbb feladatok elé állítja a csapatokat. Kihívás nélkül nem annyira édes a győzelem. Ám felmerül a kérdés, mi van akkor, ha valamelyik feladványba beletörik az ember bicskája? Rengeteg szabadulószoba és több mint 10 éves tapasztalata után erre a kérdésre igyekszünk most választ adni.

Ne ess pánikba!

Nem véletlenül ez a jótanács díszeleg a Galaxis Útikalauz stopposoknak borítóján is, nem csak a szabadulószobákban hanem az élet rengeteg területén hasznos lehet, még akkor is, ha csak ezen a bolygón készülsz kalandozni. A szabadulószobákban nincsenek lehetetlen helyzetek és minden feladtnak létezik legalább egy jó megoldása. Így pánikra semmi ok, maximum érdemes még egy kicsit törni az ember fejét és tovább próbálkozni. 

“Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.” - mondta egyszer Edison, aki többek közt a villanykörtét is feltalálta. Ha magadévá teszed ezt az attitűdöt, előbb-utóbb be fog ugrani a jó megoldás is.

Kezd újra!

Az elakadás oka sokszor az, hogy egy lépés, vagy egy fontos nyom elkerülte a figyelmed a szabadulószobában. Ilyenkor érdemes újra nekivágni, akár az egész folyamatnak és újrakedeni a nyomok után kutakodást, ha meg az már megvan úra nekifutni a megoldás keresésének.

Válts nézőpontot!

Egy izgalmas szabadulószba feladatai arra vezetnek rá, hogy próbáld a dolgokat egy kicsit máshogy megközelíteni, mint teszed azt a hétköznapokban. próbálj meg elrugaszkodni a gondolkodási sablonoktól, és “out of the box” keresni a megoldásokat!

Kérdezz másokat!

A szabadulószoba csapatjáték és éppen az benne a szép, hogy közösen tudjátok legyűrni az elétek kerülő akadályokat. Minden csapatban vannak halkabb emberek is, ám érdemes őket szóra bírni, meghallgatni a véleményüket, mert sokszor épp ők hozzák meg azokat a gondolatokat, melyek segítenek túljutni a holtponton.

Kérdezd a játékmestert!

Sokan még a segítség gondolatát is visszautasítják, pedig a szabadulószobák játékmesterei épp abban a legjobbak, hogy a játékot követve úgy tudjanak segítséget adni, hogy nem a megoldást árulják el, csak rávezetnek arra. Így magából a játékélményből ez nem von le semmit, a szórakozás pedig még gördülékenyebb is lesz.

Válassz könnyebbet!

A szabadulószobák feladatai nem ugyanolyan nehezek. Mi is úgy raktuk össze a játékokat, hogy legyenek köztük kezdő szabadulóknak való könnyebbek és a tapasztalt játékosokat is próbára tevő nehezebb szobák:

Ha elsőre úgy gondolod, hogy a csapatodnak még nincs meg a rutinja, érdemes egy könnyebb szobával kezdeni a kijutós játékok világába tett kiruccanásotokat.