Az out of the box gondolkodás, és a kreativitás olyan fogalmak, melyek már-már közhelyszámba menően felbukkannak például állásajánlatokban és önéletrajzokbban egyaránt. Ennek ellenére a kreativitás nem feltétlenül az elsődleges alapja gondolkodásunknak és ez egyáltalán nem véletlen.

Automatizmusok, melyek segítenek

Egy ember több száz döntést hoz meg csupán egyetlen nap alatt. Képtelenség lenne mindegyiket elejétől a végéig körbejárni és nincs is rá feltétlenül szükség. Legtöbb döntésünknek alig van súlya, így felesleges is lenne sok időt szánni rá. Ezért alakulnak ki bizonyos automatizmusok, melyek életbe lépnek az ismert, sablonos szituációknál és mintegy helyettünk döntenek. Sportolók és harcművészek éveken át dolgoznak azért, hogy ezeket az automatizmusokat mozgásukba is átültessék: úgy lőjenek mondjuk kapura, vagy hárítsanak villámgyorsan egy ütést, hogy azzal a másodperc töredékéig se kelljen az agyuknak foglalkoznia.

Sablonok, melyekkel visszaélnek

Persze nem minden esetben vannak segítségünkre ezek az automatizmusok, sok esetben segítségükkel mások az orrunknál fogva vezethetnek. Marketingesek között alapműnek számít Robert B. Cialdini Hatás - A befolyásolás pszichológiája címü könyve. Ebben a könyvben a szerző egy érdekes kísérletet ír le, mely bemutatja, hogy mennyire egyszerűen lehet kijátszani a sztereotipikus, sablonos gondolkozást. A kísérletben egy egyetemen a a fénymásoló előtt kígyózó sorban próbáltak egyesek mások elé kerülni. A próbálkozók egyik felének szinte egyáltalán nem sikerült, a másiknak viszont nagyon jó arányban pozitívan fogadták kérését. A kétfajta kérés között csupán egy apró különbség volt. Az első így hangzott: Kérem engedjen előre! A második pedig így: kérem engedjen előre, mert fénymásolnom kell. A mert szócskának és ennek a látszólagos érvelésnek olyan nagy hatása volt, hogy elindított az “áldozatokban” egy olyan automatizmust mely a kérést így már teljesen ésszerűnek és jogosnak találta. Ezért pedig engedtek neki.

Out of the box gondolkodás

Az out of the box gondolkodásnak az lenne a lényege, hogy az ember képes legyen magát időnként tudatosan függetleníteni a fentebb vázolt sablonos döntésektől és egy-egy helyzetben kreatívan és az értelmetlen szabályokat felrúgva képes legyen olyan döntéseket hozni, melyek közelebb viszik valamely összetettebb probléma megoldásához.

A szabadulószobák annyiban segítik ezt a gondolkodásmódot, hogy a hétköznapitól merőben eltérő problémákkal találják szembe magukat játékosaink, így kénytelen kelletlen olyan megoldásokhoz kell folyamodniuk, melyekre nincs a való életből hozott sablonjuk. Így rákényszerülnek arra, hogy agyuk kreatív részét is megdolgoztassák és fejlesszék egy kijutós kaland alkalmával.