A kirakós játékok remek szórakozást és agytornát kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Vannak köztük könnyebbek és egészen komplikáltak is.

A kirakósok amellett, hogy szórakoztatóak nagyon hasznosak agytornának is.

A puzzle fejleszti a logikai gondolkodást, stratégiai érzéket, a finommotoros készségeket, a monotonitástűrést és a kitartást, türelmet. Már 1-2 éves gyerekek is játszhatnak vele,  nehézségi foktól függően pedig bárki idősebb korban is örömét lelheti a tevékenységben. Akár egyedül, akár társaságban esik neki egy kirakósnak.

A legrégebbi kirakós játék: is puzzle-történelem

A puzzle feltalálása egy angol úriember nevéhez köthető, John Spilsbury térképész állított össze a történelem során először kirakót, még az 1700-as évek második felében. Ez még fából készült, és a vidék földrajzi határainak ábrázolását szerette volna Spilsbury ilyen módon szemléltetni. Elsősorban oktatási segédanyagnak szánta. Az első verzió még egészen egyszerűnek tűnt a ma használatoshoz puzzle-ekhez képest: még nem voltak összeilleszthető „fogak” az elemeken, csupán puszta darabok kerültek egymás mellé.

A kirakó feltalálása után is még egy ideig fából készültek a részecskék, amire rendszerint papírból készült kép került. A ma leginkább elterjedt puzzle a 19. század második felében jelent meg. A tömeggyártás bevezetésével indult igazán hódító útjára a termék, hiszen ez tette lehetővé, hogy kedvezőbb áron jusson lehessen hozzájutni.

Ahogy nőtt az igény és a kereslet a puzzle-re és megjelentek egészen brutális 50.000 darabos kirakósok is. Ami legnagyobb és megvásárolható, az 54.000 darabból áll és több, mint 8 méter széles - egészen brutális darab. Potom 177.450 forintért lehet megvásárolni.

A neten böngészve, azonban találtunk egy olyan darabot is, amihez képest még ez a kirakós is eltörpül. Állítólag 2020-ban készült egy gigantikus, 850 négyzetméteres puzzle, ami nem is annyira kirakós, mint “szétszedős” volt, ugyanis 2.452.352 darabkáját külön-külön lehetett megvásárolni. Ami mondjuk jobb is, mert hiába tartalmazta a magyar történelem híres jeleneteit a puzzle, összerakva nem volt egy mutatós darab.

Fa puzzle: vissza a gyökerekhez

Annál mutatósabb a régi-új trend a fa puzzle. Ugyanaz az anyaguk, mint az első kirakósoknak, ám könnyűnek semmiképp nem lehet nevezni őket, kirakásuk alaposan megtornáztatja az agyat, ugyanis minden darab különböző alakú, így a szélek sem segítik a kirakást. Ezért a fa puzzle olyanoknak való, akik a kihívást keresik, van türelmük és kedvük hosszasan elveszni a gyönyörű formákban, színekben és mintákban.