Hossszasan lehetne vitázni, hogy melyik volt a világ első szabadulószobája, és pont ugyanannyira értelmetlenül.

A 2010-es évek szabadulószoba-robbanása után több játék is magának követelte az elsőséget. Két olyan próbálkozás volt: sok helyütt olvasni, hogy Japánban nyílt az első ilyen játék és egy szilícium-völgyi szoba is igényt tartott erre a címre. Mindkettőre igaz azonban, hogy a játékmenet és minden körítés annyira eltérő, attól, amit ma szabadulószobák nevezünk, hogy jóindulattal is csak a szabadulószobák előzményeinek tekinthetjük őket.

 

Budapesten nyílt az első szabadulószoba

A fenti két játékhelyszínben szintén közös pont, hogy különösebb folytatás nélkül elhaltak azok a kezdeményezések, így a Budapesten elsőként nyíló szabadulószoba előtt éveken keresztül még csak hasonló játék sem létezett. Ezért jogosan követelte magának a Parapark a Galaxis első szabadulószobája címet - legalábbis addig biztosan, míg egy űrlény erre hihető bizonyítékokkal rá nem cáfol.

A 2012-es nyitást követően egy óriási robbanás történt szabadulószoba-ügyileg, melynek Budapest volt az epicentruma. Gombamód szaporodtak a budapesti szabadulószobák és Európa-szerte magyar cégek terveztek és építettek szabadulószobákat. Rákaptak a hollandok, németek és szép sorban majd’ az összes ország játékosai erre a szórakozásra. Ráadásul az összes ilyen szabadulószoba vagy magyar készítők keze nyomát viseli magán vagy legalábbis a koncepciót itt lesték el az üzemeltetők.

Budapest neve annyira egybeforrt a szabadulószobákkal, hogy az első szabadulószoba-világbajnokság döntőjét is a fővárosban rendezték még 2017-ben.

 

Helyszínre szabott megoldások

A szabadulószobák kivitelezése is sajátságos Budapestten, ahogy a romkocsmák, úgy a szabadulószobák is tipikus budapesti bérházakból nőttek ki, új életet adva ezeknek a századfordulós épületeknek.

És milyen jól tették, mert a turisták szemében Budapest vibráló, eklektikus hangulata adja az összképet, melynek szerves részei a budapesti szabadulószobák is és közkedvelt turistacsalogatóként is megteszik a magukét azért, hogy a főváros továbbra is kedvelt célpont legyen a fiatalabb utazók számára is.