Való-e gyerekeknek a szabadulószoba? Jó gyereknapi program lehet egy ilyen kaland? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a cikkben.

A szabadulószoba mindenkinek, aki nyitott az újszerű, különleges élményekre és hajlandó kicsit megdolgoztatni az agyát. Ez nagyban körülírja a fiatalabb korosztályt. A gyerekek nagy általánosságban kreatívabban gondolkodnak, kevésbé földhözragadtak, mint a felnőttek, ezért képesek olyan nem mindennapi logikai összefüggéseket is felfedezni, ami fásult aggyal nehezebben megy.

Izgalmas vagy félelmetes?

Szabadulószobáinkra azt szoktuk mondani, hogy sokkal inkább izgalmasak, mint félelmetesek. Ennek ellenére ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy 14 éven aluli gyermekek, csak szülői felügyelettel jöhetnek hozzánk játszani. Ez nem csak jogi szőrszálhasogatás, több oka is van. A legfontosabb célkitűzésünk az, hogy minden játékos jól érezze nálunk magát. A szabadulószobákban ehhez az kell, hogy a feladványok mindig pont annyira nehezek legyenek, hogy egy felnőtt számára is kihívást jelentsenek. Pont ezért a gyermekeket nem biztos, hogy önmagukban lekötik. Így akkor érdemes kisebb gyermekkel családi programot szervezni a szabadulószobába, ha ő a játék mellett is megkapja azt a figyelmet, hogy a csapat hasznos tagjának érezze magát, és tud osztozni a közös sikerélményben akkor is, ha egy-egy feladatba beletörik a bicskája.

Nagy móka a keresgélés

A kaland másik része, a feladványokon túl, amit a gyerekek élvezni szoktak a szabadulószobákban az a keresgélés. Sok rejtett nyomot kell felfedezni, mert azokból, mint egy kirakós darabkáiból, összeáll majd a teljes kép, ami szükséges a kijutáshoz. Ebben a részben akár a kisebb gyerekek is aktív és lelkes segítségei lehetnek bármely szabadulószoba-csapatnak.

A fő kérdés mindezek mellett az szokott lenni, hogy milyen kortól érdemes gyerekeknek is játszani a szabadulószobákban? Az a tapasztalatunk, hogy nagy átlagban a 10 év alatti gyerekeket, nem teljesen köti le a szabadulószoba - ahogy egy komplexebb társasjáték sem. Nálunk a gyerekek 14 éves korig szülői felügyelettel, 14 éves kor felett egyedül is játszhatnak - és ez a korosztály, amikortól már érdemes is így.

Gyereknapi akció szabadulószobáinkban

Így ha felmerül ez a programlehetőség, akkor 10 év feletti gyerekekkel bátran neki lehet vágni a kalandnak, főleg most, hogy itt az akciónk, hogy “GYEREKNAP” kuponkóddal 205 kedvezményt biztosítunk szabadulószobáinkban.