Albert Einstein egyik híres idézete szerint "csapások segítenek megismerni önmagunkat". Valóban vannak időszakok, amikor szükségünk van arra, hogy nehéz helyzetekbe kerüljünk annak érdekében, hogy jobban megismerjük magunkat és elősegítsük agyunk fejlődését. Emellett rendszeres kihívásokra is szükségünk van ahhoz, hogy életünk egészséges és szórakoztató legyen.

szabadulószoba agytorna

Ha agytornát szeretnél végezni, mielőtt kipróbálnál néhány szabadulószobát vagy csak szellemi kihívást keresel, hogy az agysejtjeid a legjobb kondiban maradjanak, akkor mutatunk néhány gyakorlatot melyek segítenek agyadat csúcsra járatni.

  1. Memorizálj! Mindannyiunk számára rengeteg eszköz érhető el, ahol feljegyzéseket készíthetünk vagy listákat írhatunk, de miért ne próbálkoznál inkább azzal, hogy az agyadat használod? Amikor legközelebb bevásárlólistát vagy teendőlistát kell összeállítanod, ahelyett, hogy papírra írnád, próbáld meg inkább megjegyezni, és nézd meg, sikerül-e emlékezned rá. Ugyanígy érdekes lehet a legfontosabb telefonszámokat is megjegyezned. Míg az előbbi a rövidtávú, ez itóbbi pedig a hosszútávú memóriádat fejleszti.

  2. Figyelj az időre! Csukd be a szemed, és próbálj lemérni egy percet percet anélkül, hogy az órádra, telefonodra néznél, majd nyisd ki újra a szemedet, hogy ellenőrizd a haladásod.

  3. Változtass! Változtass meg valamit, amit rendszeresen csinálsz, például a reggeli rutinod sorrendjét vagy a munkába vezető útvonaladat! Ez megakadályozza, hogy az agyad túlságosan beletompuljon a rutinfeladatotkba.

  4. Képzeld el! Lépj be egy szobába, és válassz ki öt tárgyat, jegyezd meg a helyüket a szobában. Menj ki a szobából, és jegyezd meg mindegyik tárgy helyét, mielőtt visszatérsz. Ha nehézségeid vannak az emlékezéssel, próbáld újra két óra elteltével.

  5. Szavak! Mivel a nyelvhasználat kulcsfontosságú a kognitív funkciók szempontjából, hasznos gyakran gyakorolni a nyelvhasználatot. Nézd meg, hány szót tudsz kitalálni, amely egy adott betűvel kezdődik, mindössze egy perc alatt. 

Végül de nem utolsósorban látogass el egy szabadulószobába, ahol a problémamegoldó képességeid intenzív próbatétel elé állíthatod, és a kihozhatod magadból a maximumot!