Mindenki tudja, hogy az izmok akkor fejlődnek, ha használjuk őket. Ebben az agyunk sem különbözik. A képlet egyszerű: használd az agyad, és okosabb leszel. Ugyanez igaz fordítva is: ha hagyjuk, hogy a gondolkodásukn ellustuljon, akkor azzal kockáztatjuk, hogy elveszítsük azokat a tudásokat és készségeket, amelyekért korábban keményen megdolgoztunk.

Valaha is fontolóra vetted, hogy lépéseket tegyél a memóriád erősítése érdekében? Egy kis erőfeszítéssel a memória fejleszthető. Ez a jobb memória aztán például arra használható, hogy emlékezz, milyen teendőid vannak, tudjál időben „Boldog születésnapot” kívánni az embereknek, és persze abban is, hogy sikeres legyél a szabadulószobákban. Mi pedig szeretjük, ha a játékosaink nyernek, ezért összeállítottul ezt a gyors tippeket tartalmazó listát, hogy segítsünk javítani a memóriád.

Számolj!

Gondolj vissza, amikor megtanultad a szorzótáblát. Valószínűleg második körül lehetett. Az elsőre ijesztő feladat néhány hét alatt javította az egy- és kétjegyű szorzásra vonatkozó emlékezetedet, és a számolás sebessége is nőtt. A fejszámolás kiváló gyakorlat a memóriaizom erősítésére.

Emlékezz!

Próbáld meg például megjegyezni a bevásárlólistádat. Kezd öt tétellel. Nézd meg a listát, és egy óra múlva próbáld meg emlékezni mind az öt tételre. A következő napon próbálkozz hat tétellel, aztán héttel, nyolccal, és így tovább. Idővel észre fogod venni, hogy nő a kapacitásod és egyre több dolgot ktudsz fejben tartani.

Mozdulj!

Nem csak az agytorna, hanem a fizikai aktivitás is növeli a véráramlást az agyban. Számos tudományos kutatás is alátámasztja ezt.  Szóval ép testben ép lélek, de azt is mondhattnánk, hogy ép testben ép agytekervények. 

Játssz!

Persze a szabadulószobák sem maradhatnak ki a felsorolásból. A szabadulószoba neked való, ha használod az agyad és szereted az aktív kikapcsolódást. Egyszerre izgalmas kihívás és magával ragadó csapatjáték. A játék során olyan szunnyadó szellemi képességeidet fedezed majd fel, melyekről már rég megfeledkeztél a hétköznapokban. Ez pedig hidd el, a memóriádra is jótékony hatással lesz.