A szabadulószobák szórakoztatóak - ezért szeretjük őket annyira! Ráadásul nagyszerűen erősítik a csapatmunkát és a közösségi szellemet a család, barátok vagy munkatársak között. Azonban van egy másik nagy előnyük is: öt különféle módon képesek javítani az agyműködésed.

szabadulószoba agytorna

Az a fajta mentális stimuláció, mint amilyet az agytornák és rejtvények nyújtanak a szabadulószobákban teljesen felpörgetik az agyműködésed. Ez azt is segíti, hogy csökkentsd a demencia és a memóriaproblémák kockázatát idősebb korban. A kutatások azt is mutatják, hogy a szocializáció, vagyis a csapatmunka, hasonló pozitív hatásokkal bír. Így az feladványok megoldása közbeni közösségi élménnyel tulajdonképpen két legyet ütsz egy csapásra.
 

De még ennél is jobb hír, hogy a tudomány szerint az agy öt különböző területe fejleszthető tréningekkel, a szabadulószobák pedig mindenhol segíthetnek a fejlesztésben.

Sebesség

Mivel csak 60 perc áll rendelkezésre a szabaduláshoz, automatikusan dolgozol a gondolkodás és problémamegoldás sebességén. A idő szűkösségének kezelése része annak, hogy miért segít ennyire az agyadnak.

Memória

A szabadulószobák egyik kihívása, hogy folyamatosan emlékezned kell arra, amit találtál. Néha talán egy olyan nyomra vagy puzzle darabra bukkansz, amire csak fél óra múlva lesz szükséged! Az összes megtalált információ felidézése létfontosságú a szabaduláshoz.

Rugalmasság

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ha nem tudsz megfejteni egy rejtvényt a szabadulószobában, mit teszel? Váltasz egy csapattagoddal, aki segíthet. Megtanulsz felváltva dolgozni, megosztani az informácikat, és olyan módon gondolkodni, rögtönözni, ahogy általában nem szoktál. Mindez segít növelni a rugalmasságodat.

Problémamegoldás

Ismeretlen döntési helyzetekben kénytelenek vagyunk s kreativitásunkra támaszkodni és új nézőpontból megközelíteni a problémát ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Ilyenkor nem mindegy, hogy alapból mennyire van sebességben az agyunk és mennyire vagyunk képesek elrugaszkodni az eddig jól bevált gondolkodási sémáinktól.

Sokan úgy gondolják, hogy a kreativitás valami isteni adottság, ami vagy van vagy nincs, ez azonban nem teljesen igaz. Bár mint minden tehetségből, a kreativitásból is van aki többet, vagy kevesebbet kapott - azonban nem kell beérnie ennyivel. Ugyanis a kreativitás, a kreatív problémamegoldás fejleszthető.
 

Mindezek hozzájárlunak, hogy szembenézhess az élet kihívásaival a szabadulószobán kívül. Legközelebb, amikor szabadulsz, büszke lehetsz arra, hogy nem csak szórakozol, hanem aktívan edzed az agyad!