Az Exit The Room 2014 óta üzemeltet szabadulószobákat. Ez alatt a hosszú idő alatt pedig kellően sok tapasztalatot gyűjtöttünk össze arról, hogy kinek való a szabadulószoba (és kinek nem). Ezt osztjuk meg most veletek ebben a cikkben.

2021-ben már nehéz olyan embert találni, aki ne járt volna szabadulószobában, vagy legalább ne hallott volna a kijutós játékokról, így valamilyen kép mindenkinek a fejében él a dologról. De vajon azt tudja-e, hogy kinek való a szabadulószoba?

Aktív kikapcsolódás

Egy kiadós kijutós kaland aktív kikapcsolódás, így olyanoknak való, akik szeretnek úgy pihenni, hogy közben is tevékenyek maradnak. Akik például szeretnek tévénézés helyett inkább társasozni, az nagy valószínűséggel a szabadulószobában is jól fogja érezni magát.

Csapatjáték

A szabadulószobákban jellemzően olyan komplex feladatokkal találkoznak a játékosok, melyek megoldásához többféle megközelítés és ezért többféle ember szükséges. Szóval a szabadulószoba csapatjáték, ahol fontos az, hogy a játékosok szívesen kommunikáljanak egymással és persze jól is érezzék magukat egymás társaságában.

A közösen megoldott feladatok pedig még közelebb is hozzák egymáshoz a játékosokat, ezért is választja nagyon sok cég a szabadulószobákat csapatépítő programnak.

Agymunka

A játék a szabadulószobákban elsősorban az agyat tornáztatja meg. Ezért azok a játékosok lubickolnak a feladványok megoldásában, akik szívesen töprengenek el más szituációban is egy-egy fejtörő megoldásán.

A mindennapi életben az ember általában sémákban gondolkodik, a szabadulószoba feladványainak megoldásához viszont az kell, hogy ezektől elrugaszkodva, kreatívan is tudják használni a játékosok a fejüket.

Kezdőknek és haladóknak

A fentiek persze ne riasszanak el senkit, ahogy mindenben a szabadulószobák között is vannak könnyebben és nehezebben teljesíthetőek. Mi például a 11 budapesti pályánkat is összeraktuk nehézség szerint a játékosok visszajelzése és sikerráta alapján:

szabadulószobáink nehézsége

A zöld pályákkal kezdő játékosok is többnyire sikeresen megbírkóznak, a pirosakk pedig tapasztaltabbakat is meg tudnak izzasztani.

És akkor kinek nem?

Aki a fentieket teljesen idegennek érzi magától, azt nem valószínű, hogy beszippantja  a szabadulószobák világa. A tapasztalatunk viszont az, hogy még úgy is nagyon sokan jól érzik magukat, ha a társaság többi tagja rápörög a dologra, és ők csak a hangulat miatt vesznek részt benne.

Akiknek még nem kimondottan ajánljuk a szabadulószobákat, azok a kisgyerekek. Általában 8-10 éves kor alatt nem igazán kötik le őket a szabadulószoba feladványai hosszabb időre, így nem biztos, hogy ez a jó szórakozás nekik. Ezalól kivételek a keresgélős feladatok, főleg, amikor mondjuk húsvét tájékán a nyomok mellett néhány csokitojást is elrejtünk a szabadulószobában.