Sokszor bizony nem egyszerű kijutni egy furfangosan megtervezett szabadulószobából. Főleg akkor nem, ha nehezedd pályákkal próbálkozol. Ebben nyújt segítséget 5 bevált tippünk, plusz egy ráadás.

Gondolkozz csapatban!

A jó csapat talán a legfontosabb. Érdemes olyan emberekkel belevágni egy szabadulószobás kalandba, akiket már elég jól ismersz, és jól kijöttök egymással. Így zökkenőmentes lesz köztetek a kommunikáció, és hatékonyan tudjátok segíteni egymást. Ha kollégákkal, vagy barátokkal, családtagokkal mész, akkor már előre tudni fogjátok, hogy kinek milyen erősségei vannak, amire építeni lehet a játék jorán.

 

Az ördög a részletekben rejlik

A legtöbb kijutós játéknak játéknak van egy intrója, melyet vagy a játékmester prezentál, vagy videóról játszanak be. Ez sokszor nem csak arra szolgál, hogy átadja a szoba hangulatát, hanem utalások, nyomok is találhatóak benne. Persze a játék során is érdemes nyitva tartani a szemed, mert sokszor pont a jelentéktelen apróságnak tűnő nyomok segítenek majd a megoldásban. Ezért a lehető legalaposabban kutassátok át a szobát, hogy semmi ne kerülje el a figyelmeteket!

Oszd meg és uralkodj!

Sok csapat az idővel áll hadilábon a kijutós játék során. Ez könnyen elkerülhető, ha csapat felosztja tagjai között a feladatokat és nem mindenki ugyanazon a feladványon kattog. Ha ügyesen szervezed meg a csapatmunkát és mindenki testhezállófeladatokat kap, jóval hatékonyabbak lesztek. Így jó eséllyel bőven a rendelkezésre álló idő alatt teljesíteni fogjátok a küldetést.

 

Többet ésszel, mint erővel!

Sokszor bizony frusztráló lehet egy zárt ajtó, vagy lakat előtt toporogni, és ilyenkor nagy a kísértés, hogy erővel juss át az akadályokon. Soha nem az a megoldás. Az egy másik játék, olyan szabadulószobáról még csak nem is hallottunk, ahol a kijutáshoz pusztán erőre lett volna szükség. Szóval hiába a kísértés és s hiába duzzadsz az erőtől, arra tuti nem lesz szükség, hogy berúgd az ajtót, vagy lerágd a lakatot - sokkal inkább arra, hogy gondolkozz.

 

Ami nem megy, ne erőltesd!

A szám-, vagy betűzáras lakatoknál sok időt megspórolhatsz azon, ha egy-egy számot vagy betűt kihagysz, és csak úgy, próbálgatással találod meg. Hasonló a logika, mint a keresztrejtvényeknél: ha néhány betű hiányzik is, attól még jó eséllyel megtalálod a megfelelő szót. Szóval ha például egy négy számjegyből álló lakatnak csak az egyik számjegye hiányzik, nyugodtan próbáld végig a lehetséges 10 opciót, mert sokszor gyorsabb így a megoldás, mint valami olyan feladványon kattogni hosszasan, aminek a megfejtése valamiért nem akar beugrani.

 

És +1 tipp, ami még jól jöhet:

 

Kérj segítséget!

Ha valahol elakadtál, elakadtok a játék során, nem kell rögtön kétségbe esni. Majdnem az összes szabadulószobában van rá mód, hogy valamilyen formában segítséget kérj a játékmestertől. Nem megoldani fogja helyetted a feladványokat, viszont, ha jól végzi a munkáját, akkor rávezet a helyes megoldásra, vagy jelzi, hogy teljesen zsákutcában vagytok, anélkül, hogy elvenné tőled és csapatodtól a játék élményét. Szóval forduljatok hozzá nyugodtan!