Egy kijutós játék önmagában is nagyon szórakoztató, ám a szabadulószobák messze nem lennének ilyen sikeresek, ha pusztán ezt nyújtanák.

 

A móka mellett van sok olyan velejárója is egy kijutós kalandnak, amit az ember magával vihet a hétköznapokra is. Ezeket szedtük most össze, és azt, hogy mit tanulhatsz a szabadulószobákban?

 

Egységben az erő

A szabadulószobák feladványai olyan sokrétűek, hogy csak a legritkábban boldogul valaki egymagában az összes feladattal. Így azok a csapatok tudnak igazán sikeresek lenni a kijutós játékokban, melyek tagjai együttműködnek és közösen haladnak a megoldás felé.

 

Kommunikáció

A fentebb vázolt együttműködés alapvető eleme a csapattagok közötti kommunikáció. Ha a játékosok jól és hatékonyan kommunikálnak egymással a közös problémamegoldás is gördülékenyebb lesz, így könnyeben jutnak ki a szabadulószobából.

 

A legkisebb is számít

Nem úgy, mint a Tesco-ban, viszont a szabadulószobákban is sokszor fontosak a részletek, mert azt is tudjuk, hogy az ördög bennük lakik. A legapróbb nyom, a leghomályosabb utalás is szerepe is felértékelődhet, ha közelebb visz a megoldáshoz. Éppen ezért fontos minden kis részletre odafogyelni a szabadulószoba átkutatása után.

 

Meglátni az összefüggéseket

A nyomok felfedezése egy dolog, ha ez meg is történt a munka neheze még hátra van: vagyis az, hogy a cspatok megtalálják a köztük lévő összefüggéseket és mint egy kirakós darabjaiból, összeálljon belőlük a megoldás. Ez a készség pedig az élet minden területén fondos lehet, legyen szó munkáról vagy magánéletről.

 

Olvasni a sorok között

Egy szabadulószobában gyakran előfordul, hhogy nem minden az, aminek elsőre látszik. Ezért fontos olvasni a sorok között, a látványelemeken és a magávlragdó hangulaton túl is felfedezni azokat a rejtett összefüggéseket, melyek felett egy felületes szemlélő átsiklik.

 

Meglátni a fától az erdőt

A szabadulószobákban feladványok egész sora vezet a megoldás felé, melyek bizony könnyen elterelhetik a figyelmet. Éppen ezért fontos, hogy a fókusz mindvégig megmaradjon és a cél lebegjen a játékosok szeme előtt. Éppúgy van ez a való életben is, mint a játék során.

 

Megismerni a másikat

A kijutós játék során sokszor olyan rejtett képességek kerülnek előtérbe, melyeket hétköznap nem, vagy lig használunk. Így egy játék során olyan tulajdonságokat fedezhetnek fel egymásban a csapattagok, melyek színesítik az egymásról kialakult képet és gazdgítják kapcsolatukat.