Gyereknap közeledtével egyre többen teszik fel azt a kérdést, hogy való-e a szabadulószoba gyerekeknek. Mondjuk is a válaszokat a cikkben.

Félelmetesek a szabadulószobák?

A szabadulószobák alapvetően nem az ijesztgetésről szólnak, hanem a furfangos feladványokról. Ezért nem kimondott cél hogy félelmetesek legyenek, az viszont igen, hogy minden szobának legyen egy eredeti hangulata, ami beszippantja a játékosokat.

Bár léteznek horror szabadulószobák és a szabadulószoba filmeket is sajnálatos módon inkább a horror műfajában tudják elképzelni az alkotók, szerintünk az ilyesmi inkább árt a játékélménynek és nem ad hozzá semmi pluszt.

Egy kijutós játékot leginkább úgy lehet elképzelni, mint egy filmet, amiben ti vagytok a főhősők, akiknek meg kell küzdenie az eléjük kerülő akadályokkal, hisz ekkor ér véget happy end-del a kaland. A hangsúly itt a kalandon van. Ha már film: akkor inkább kalandfilmként lehet a sztorira tekinteni, mint horrorként.

A feladványok nehézsége

Gyerekeknél azért kérdés a feladványok nehézsége, mert ha túlságosan nehezek, akkor félő, hogy egy szabadulószoba nehezebben köti le őket. Vannak komplex, ha úgy tetszik felnőttes gondolkodást igénylő feladataink és vannak olyanok, melyek inkább azt igénylik, hogy a mindennapi életben berögzült sablonok nélkül tudjuk a problémát megközelíteni. Ez utóbbiban, tapasztalataink szerint, a gyerekek sokszor jobban teljesítenek, mert képesek egyedi és kreatív látásmódot adni a csapatnak, ami egész más megvilágításba tud helyezni egy feladatot és sokszor közelebb is visz a megoldáshoz.

A kaland másik része, amit a gyerekek élvezni szoktak a szabadulószobákban az a keresgélés. Nagyon sok dolgot, rejtett nyomot kell felfedezni, mert azokból, mint egy kirakós darabkáiból, összeáll majd a nagyobb kép, ami szükséges a kijutáshoz. Ebben a részben akár a kisebb gyerekek is aktív és lelkes segítségei lehetnek bármely szabadulószoba-csapatnak.

Szabadulószoba gyerekeknek

A fő kérdés mindezek mellett az szokott lenni, hogy milyen kortól érdemes gyerekeknek is játszani a szabadulószobákban? Az a tapasztalatunk, hogy nagy átlagban a 10 év alatti gyerekeket, nem teljesen köti le a szabadulószoba - ahogy egy komplexebb társasjáték sem. Nálunk a gyerekek 14 éves korig szülői felügyelettel, 14 éves kor felett egyedül is játszhatnak - és ez a korosztály, amikortól már érdemes is így.