A The Blue Hope, vagyis Kék Remény a leghíresebb színes gyémánt. Bár neve mást sugall, kalandos története során sokan elátkozott drágakőnek tartották tulajdonosait ért tragédiák miatt. 

Bár nehéz összeszámolni: két trónfosztás, egy kivégzés, két öngyilkosság, három gyilkosság és számtalan megmagyarázhatatlan baleset sújtott le azokra, akiknek birtokában volt. Mígnem egy amerikai ékszerész megtörte az átkát.

 

A király aki a fejét is elvesztette

A 45,52 karátos követ Indiában találták meg. Európába úgy került, hogy a Napkirály XIV. Lajos vásárolta meg. A gyémántot eztán a francia koronázási ékszerek között tartották számon és szállt királyról királyra egészen 1792-ig, amikor a nagy francia forradalom alatt ellopták. Pont ugyanabban az évben, amikor lefejezték akkori tulajdonosát XVI. Lajost.

Egy lopás, két halál

Évekkel később Amszterdamban bukkant fel, ahol Wilhelm Fals cégénél rendelték meg a kő átcsiszolását. Az ékszerész fia ellopta a gyémántot, de nem örülhetett túl sokáig neki: apja amúgy sem túl jó egészségügyi állapota leromlott a történtek után és hamarosan elhunyt, ő pedig a bűntudat hatására öngyilkos lett.

Még három halott tulajdonos

1830-ban Henry Hope-hoz, a gazdag bankárhoz, került a kő, akit szintén nem került el eztán a balszerencse, bár egész jól megúszta: csak némi pénze és a házassága bánta a dolgot, viszont ez elég volt ahhoz, hogy gyorsan túladjon a gyémánton. A következő három vevő rosszabbul járt: az első megőrült és öngyilkos lett, a másik kettőt meggyilkolták.

A török szultán, aki börtönben halt meg

A gyémántot utánuk II. Abdul-Hamid oszmán szultán szerezte meg. Mondanunk sem kell, negatív fordulatot vett az élete. Egyrészt leszúrta feleségét, másrészt az 1909-ben kitörő forradalomban megfosztották hatalmától. Ráadásul és életének hátralévő részét fogolyként élte le.

Az ékszerész, aki megtörte a gyémánt átkát

A következő tulajdonost, Edward McLeant, egész életében üldözte a balsors furcsábbnál furcsább balesetek formájában, míg végül Harry Winston amerikai ékszerész, úgy tűnik, hogy megtörte a kő átkát azza, hogy elajándékozta azt.

Gyémántrablás biztonságosan

Ha ezután is vonz a gyémántrablás, de szeretnéd magad biztonságban tudni, akkor van egy jó hírünk számodra. A gyémántrablás szabadulószobában nyugodtan átélheted az izgalmakat anélkül, hogy kockáztatnod kellene. Sőt állítólag (brit tudósok szerint) a szoba játékosai hosszú és boldog életre számíthatnak ;)