A világ legfélelmetesebb szabadulószobájaként emlegetik azt a McKamey Manort, ahol vérfagyasztó pillanatokban lehet része az odalátogatónak. A tennessee-i létesítmény tulajdonosa Russ McKamey, aki a házat egy elmejátékként definiálja. Helyesebb lenne talán az ő beteg elméjének játékaként aposztrofálni a helyet.

Ez tényleg horror, de nem szabadulószoba

Az gyakori, hogy egy beleegyezési nyilatkozatot töltetnek ki a szigorúan 21 évnél idősebb résztvevőkkel – a McKamey Manorban ez egy 40 oldalas tájékoztatónak felel meg. Ez még mindig nem elég: orvosi hozzájárulás is szükséges a belépéshez. Az izzasztó túra előtt továbbá ki kell találni egy biztonsági jelszót, illetve fel kell mutatni egy igazolást az egészségügyi biztosításról.

Az indulás előtt a résztvevőket leültetik, és megnézetnek velük egy kétórás videót, melyben azok a játékosok láthatók, akik bátorsággal telve indultak neki a brutális kalandnak, ám képtelenek voltak végigmenni. A videó alatt számtalanszor ismétlődik a „Te ezt nagyon nem akarod!” felszólítás.

Ha valaki mégis nekifut a dolognak, akkor 10 órás tömény fizikai-pszichikai megpróbáltatásnak teszi ki magát. A horrorisztikus megpróbáltatások része a lelki terror és a fizikai brutalitás. A fotók alapján ez egy ügyesen összerakott attrakció is lehetne, ám a helyszínen készült videók alapján kiderül, hogy a látogatóknak embertelen körülmények között kell feladatokat megoldaniuk.

Mire számíthatnak a résztvevők?

A korábban említett a 40 oldalnyi szabályzatból kiszivárgott néhány pont, amelyek részletesen ismertetik, mi vár a játékosra:

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy szén-monoxiddal érintkezhet.

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy ha egyszer belép, nem jöhet ki mindaddig, amíg az fizikai vagy testi szempontból nem indokolt.

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy a félelem és a pánikroham nem számít komoly sérülésnek.

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy a túra során hányinger, szédülés, fejfájás, csonttörés és vérző nyílt sebesülések mellett fej- és nyaksérülést, traumás agysérülést, szubduárlis hematomát, agyi- vagy retinás bevérzést, eszméletvesztést, fulladást, sztrókot és halált is elszenvedhet – ezért a Mckamey Manor nem felelős.

– A résztvevő elfogadja, hogy a túra alatt kapcsolatba kerülhet injekciós tűkkel és sokkolóval is.

– A résztvevő beleegyezik, hogy horgokat akasszanak a száj körüli területre.

– A résztvevő elfogadja, hogy egy szög átszúrhatja a tenyerét.

– A résztvevő elfogadja, hogy a körmét letéphetik.

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy hallucinogén és nyugtató hatású készítményeket adjanak be neki.

– A résztvevő beleegyezik a megaláztatásba.

– A résztvevő tudomásul veszi, hogy a túra alatt műanyag zacskókkal teherhetik be az arcát, amely fulladást, ájulást is okozhat.

Bár valószínű, hogy a pontok egy része inkább a játékosok paráztatását szolgálja, semmint valós veszélyre hívja fel a figyelmet, azért elég elgondolkoztató. Főleg úgy, hogy a nyilatkozat kizárja a McKamey Manor minden felelősségét a játékosokat ért mentális-, vagy fizikai sérülések, maradandó egészségkárosodás esetén. Ráadásul a helyszín kimondottan erőszakos bűncselekmények miatt büntetett elítélteket alkalmaz, hogy biztos legyen benne, kíméletlenül bánnak a játékosokkal. Ez pedig tuti így van, ugyanis a húszezer dolláros jutalmat még senki nem kapta meg, ami a kihívás teljesítéséért jár.

Több mint százezren követelik a hely bezárását

A McKamey Manor sokaknál kiverte a biztosítékot, ezért petíciót indítottak a bezárására, melyet eddig 130.000-en töltöttek ki. A legnagyobb probléma a dologgal, amit a petíció szövege is megfogalmaz, hogy a helyet bár kísértetházként, szabadulószobaként hirdetik, tulajdonképpen egy kínzókamráról van szó.