Korábban több száz pilótát küldött a halálba a világ első kreativitás tesztjének alkotója, Joy Paul Guilford.

Guilford a II. világháború idején az amerikai hadseregnél dolgozott pszichológusként és azzal bízták meg, hogy dolgozzon ki olyan személyiségteszteket, amelyekkel ki lehet szűrni a bombázópilótának legalkalmasabb jelölteket. Ő erre egy sokrétű értékelő rendszert dolgozott mi: intelligenciatesztekkel és személyes interjúkkal - az akkori legkorszerűbb tudományos eredményeket felhasználva. Az eredmény: totális kudarc.

Ugyanakkor a Légierő megbízott egy semmiféle pszichológiai ismerettel nem rendelkező veterán pilótát is ugyanezzel a feladattal. Ő csak egyetlenegy kérdést tett fel a leendő pilótáknak. Később, amikor mindkettejük eredményeit értékelték, akkor egyértelművé vált, hogy a Guilford által kiválasztott pilóták közül sokkal több pilótát lőttek le a bevetések során, mint a veterán pilóta kiválasztottjai közül.

A pilóta egyetlen kérdése

Az az egyetlen kérdés, amit a veterán pilóta feltett a jelölteknek, így hangzott:

“Mit tennél, ha a géped lőni kezdeni a német légelhárítás, miközben német terület felett repülsz?”

A szabályzat szerint erre a kérdésre csupán egy helyes válasz volt, mégpedig az, hogy

“magasabbra emelkednék”.

A pilóta viszont minden olyan jelentkezőt csípőből elutasított, aki ezt válaszolta. Ő ugyanis nagyon jó tudta azt, hogy pontosan erre számít az ellenség is, az ilyen jelötek ezért sebezhetőek. 

Azok a katonák, akik a szabályzatban foglaltak szerint jártak el, és nem mertek attól eltérni, nagyon kiszámíthatóak voltak. Itt volt Guilford tévedése: mert az általa kiválasztott jelöltek mindegyike a szabályzatnak megfelelően válaszolt. A német légierő is tisztában volt ezzel a “helyes válasszal", és pont erre számított éles helyzetben. Tudták, hogy a tűz alá vett bombázó feljebb fog emelkedni, ezért a német vadászgépek a felhők felett várták áldozataikat.

Guilfordot a későbbiekben haláluk és kudarca annyira nyomasztotta, hogy már az öngyilkosság gondolatát is fontolgatta, helyette azonban szerencsére inkább hozzálátott annak a módszernek a kidolgozásához, ami a pilóták kiválasztásánál értékeli a kreativitásukat - helyrehozva így tévedését.

Így született meg a világ első kreativitás-tesztje.

Kreativitás teszt

Guilfordot tesztje, a veterán pilótájéhoz hasonlóan, egyetlen feladatból áll:

Határozd meg egy tégla felhasználásának különféle módjait!

Az teszt értékelésében a korlátozott idő alatt létrehozott megoldások számát és az eredetiséget egyaránt figyelembe veszik. A kreatív, szokványostól eltérő, megoldások nagyobb pontszámot kapnak. A falazás például kézenfekvő megoldás, míg például a késélező kreatív. Ez a pofonegyszerű módszer a mai napig használatos kreativitásteszt,  csak ivel ezt a téglás példát sokan ismerik, így egyéb mindennapi tárgyakkal szokták helyettesíteni a feladatban a téglát.