Amióta csak ember az ember, keresi az örök fiatalság titkát. Ha azt nem is találták meg, britt kutatók (és most komolyan) azt állítják, hogy a rejtvények  akár 10 évvel is fiatalíthatják az agyat.

Egy tanulmány során, melyet a brit Exeter Egyetem és a King’s College London közösen végzett, több ezer 50 év feletti embert vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy akik szívesen oldanak meg fejtörőket, azoknak gyorsabb az agyműködés, és jobb a memóriájuk. Az idén elhunyt Keith Wesnes professzor, a tanulmány egyik szerzője, arra a megállapításra jutott, hogy a rejtvényfejtés minden bizonnyal kapcsolatban áll a kognitív funkciókkal – mivel bizonyos agyterületeken fokozza a véráramlást, és ezzel akár 10 évvel is fiatalíthatja agyunkat.

szabadulószoba agytorna

A tanulmány ezen megállapítását ugyan többen vitatták, azt a részét azonban nem, miszerint azoknak, akik rendszeresen töltenek ki keresztrejtvényeket, sokkal jobb a koncentrációs képessége, érvelése és memóriája. 

Mi történik, ha fejtörőkert oldunk meg?

Az egyik legkézenfekvőbb hozadéka az ilyen agytornának a sikerélmény és az az által elérhető boldogság. Ez ráadásul akkor a legerősebb, ha a lehető legnehezebb feladatba sikerül belefeledkezni és azt megoldani. Valami ilyesmit határoz meg a flow élmény is, azt az örömet, amikor egy feladadatba teljesen bele tudunk feledkezni a külvilág kizárásával.

Ráadásul azzal, hogy kizárjuk a külvilágot, a ránk nehezedő stresszt is csökkentjük, mert legalább abban az időszakban nem a hétköznapok problémáin törjük a fejünket. A stressz csökkenésének számtalan jótékony hozománya van, melyeket senkinek nem kell bemutatni: normalizálódik a vérnyomás, légzésszám, javulnak a kognitív képességek és rengeteg betegség kialakulásának csökken az esélye.

Ha a fejtörőkben a szavakkal játszunk, akkor fejlődik közben a szókincsünk és verbális képességeink is.

Mi történik a szabadulószobákban?

Míg a hagyományos fejtörők rendszerint agyunk racionális bal féltekéjét dolgoztatják meg, addig a szabadulószobák fejlesztik kreatív problémamegoldó képességeinket, ezáltal a jobb agyféltekét is megmozgatják. Szóval ha agyad teljes átmozgatását tervezed, akkor érdemes már most foglalnod egy játékot.