A kijutós játék sokak számára csak szórakozás. Azonban komoly tudományos elméletek is igazolják, hogy miért érzed magad annyira jól a szabadulószobákban. A fogalom neve flow-élmény.

Ami azt illeti a szabadulószobák elterjedéséhez és a 2011-es budapesti szabadulószoba-robbanáshoz is nagyban hozzájárult egy neves magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály flow-elmélete. A flow-elmélet szerint az ember akkor nyújtja a legjobb teljesítményt, ha a feladatai olyannyira lekötik a figyelmét, hogy megszűnik számára a külvilág. A flow élmény azonban nem csak a teljesítményt javítja, hanem ilyenkor vagyunk a legboldogabbak is. Csíkszentmihályi szerint akinek gyakran van flow élménye, annak az életminősége is jobb.

Biztosan te is találkoztál már életedben azzal a pezsdítő érzéssel, amikor egy hobbid annyira leköt, hogy legszívesebben akár étlen-szomjan is csak azzal foglalkoznál. Ilyenkor órákon át csak egy dolognak szenteled a figyelmet. Ha kellően szerencsés vagy, ez már előfordult munkád során is, sőt, ha még szerencsésebb, akkor ez az állapot állandó.

A flow élmény

A flow olyan állapotot jelent, amikor teljesen elmélyülsz abban, amit csinálsz. Ilyenkor megszűnik az idő és a külvilág és a szükségleteid is háttérbe szorulnak.

Ez azért jó, mert az állapotban az emberek erőlködés nélkül tudnak kiemelkedően teljesíteni. Olyan, mintha egy áramlat – flow, innen az elmélet neve – vinné őket. Ilyenkor mindenki koncentrált, hatékony és úgy érzi, hogy az ő kezében van az irányítás. Így, szinte mániákusan, dolgoznak a legnagyobb tudósok és művészek. A flow adja azt a hajtóerőt, ami kiemeli őket az átlagemberek sorából.

A flow élményt alapvetően bármilyen tevékenység kiválthatja, mivel nem a tartalomtól, hanem sokkal inkább a tevékenység és az abban való elmélyülés minőségétől függ. A legfontosabb, hogy legyen előttünk egy konkrét cél, vagy vízió. Vagy egy álom, melyet meg akarunk valósítani, ahogy Martin Luther King mondta.

Jól hangzik persze, de azért korántsem ennyire egyszerű. Az unalomig ismételt, gépies, monoton munka nemhogy a flow-t, még agyunk működését sem képes aktiválni. A flow élmény által nyújtott boldogságnak ára van, mégpedig az, hogy olyan kihívásokat keressünk, melyekhez bizony fel kell kötni azt a bizonyos nadrágot.

A flow boldoggá tesz

Csíkszentmihányi Mihány akkor dolgozta ki a flow-elméletet, amikor a boldogság titkát kereste, tudományos alapon. Kutatásai során rengeteg sikeres és boldog emberrel készített rengeteg mélyinterjút ahhoz, hogy megtalálja azt, a pontot, ami közös bennük.

Csíkszentmihányi azt tapasztalta, hogy akkor érzik legjobban magukat a bőrükben, ha teljes odaadással mélyülhetnek el abban a tevékenységben, amiben a legjobbnak érzik magukat és megközelítik teljesítőképességük határait. Sikeres élsportolók, cégvezetők, művészek, tudósok mind-mind egyetértettek ebben. Ami még különlegesebb, az az, hogy működési területüktől függetlenül mindannyian teljesen hasonló élményről számoltak be.

Flow élmény a munkában

Az átlagemberek a leggyakrabban munkahelyükön találkoznak megoldandó feladatokkal, így a ott van a legnagyobb esélyük arra is, hogy a flow-élményt átéljék. Sajnos azonban ez korántsem garantált. A legtöbb munka könnyen rutinszerű feladattá, vagy kényszerré válik, ami már inkább teher, mint a boldogság forrása lehet.

Ha ez történik, és ráadásul a gyermekkorban általános játék, is kikopik az életünkből, akkor a flow-élmény is hiányozni fog. A monoton, ismétlődő feladatok és kötelességek között egyszerűen nem marad olyan terület, amiben elkaphatna minket az áramlat, a flow.

Flow élmény a szabadulószobában

A szabadulószobák azért kínálnak remek lehetőséget a flow élmény átélésére, mert minden adott bennük ahhoz, hogy a játékosok kizárólag az előttük álló nagyon konkrét feladatra koncentráljanak.

A szabadulószobák olyan atmoszférát és hangulatot teremtenek, mely segít abban, hogy minden más gondolatot kizárva a játékosok beleéljék magukat abba, amit éppen csinálnak. Annál is inkább meg kell becsülni, mert ritkán adatik meg, hogy valaki röpke 60 perc alatt át tudja élni ezt a magával ragadó érzést. Sőt a szabadulószoba még ennél is valamivel többet is ad, mert itt barátainkkal együtt lehet részünk a flow élményben. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, érdemes kipróbálni a szabadulószobákat, mert immár tudományosan is bizonyított, hogy a szabadulószobákban boldog leszel!