Nem kis fejtörést okoz a kijárási korlátozás ideje alatt, hogy mihez kezdjen az ember magával, netán hogy játsszon egy jó kijutós játékot otthonról. Van azonban néhány megoldás, köztünk a digitális szabadulószoba. Ám cikkünk végére kiderül, hogy ennél is tudunk jobbat.

Számítógépes kijutós játékok 

A szabadulószobák a számítógépes kijutós játékokból nőtték ki magukat, így kézenfekvő megoldásnak tűnik visszatérni a gyökerekhez, vagyis kipróbálni néhány számítógépes kijutós játékot. Talán a The Room közülük a legjobb, ráadásul  lehet PC, Androidon és IOS-en is játszani. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, és összeszedtünk még egy pár helyet, ahol érdemes online kijutós játékokra vadászni. A szabadulószobákban viszont épp az egyik legjobb, hogy csapatban lehet játszani, a számítógépen viszont nem, így az élmény nem teljesen ugyanaz.

Szabadulószoba társasjátékok

A klasszikus társasjátékok jellemzően a játékosok egymás elleni versengésére vannak kihegyezve. Az elmúlt pár évben azonban egyre szélesebb körben terjedtek a kooperatív társasjátékok is, melyek az együttműködésre helyezik a hangsúlyt. Elég csak a most fájóan aktuális Pandemic-re gondolni. A szabadulószoba társasjátékok is hasonlóak, azonban egy nagy baj van velük, hogy (akárcsak a szabadulószobák) egyszer használatosak.

Digitális szabadulószoba

Márciusban a felelős szabadulószoba üzemeltetők annyit tudtak tenni, hogy bezártak. Közülük az ötletesebbek különböző digitális átállással próbálkoztak, így születtek meg ezek a játékok. A nagy sietség miatt sajnos ezek a játékok többnyire nem érik el még a számítógépes kijutós játékok színvonalát sem. Emellett ugyanúgy nem kínálnak közösségi élményt. Márpedig talán az, ami ezekben a napokban a leginkább hiányzik mindenkinek.

Online szabadulószoba - remote escape room

Míg a digitális szabadulószobával a múltat idézték meg, addig az online szabadulószoba, vagy remote escape room a kijutós játékok jövője lehet. A történet arról szól, hogy a játékosok egy valóságos szabadulószobát tudnak felfedezni az ott tartózkodó játékmester kameráján keresztül.

Ehhez pedig jár egy olyan digitális környezet, ahol a játékosok egymással és a játékmesterrel is videochaten tudnak folyamatosan kommunikálni. Így biztonságosan tud mindenki akár rávolról is játszani, ráadásul megmarad a szabadulószobákk különleges, egyedi atmoszférája is a kaland során.