A szabadulószobákat nagyon sokan használják csapatépítőkre, ezen túl azonban egy remek családi program is lehet egy kijutós játék. Ezt járjuk körbe mostani cikkünkben.

A szabadulószoba egyszerre aktív kikapcsolódás és csapatmunka, ahol a játékosok kölcsönösen egymásra vannak utalva, hogy közösen megtalálják a megoldást az eléjük kerülő feladatokra. Éppen ezért hasonlóan jól beválnak családi programként, mint a társasjátékok. A különbség csupán annyi, hogy a helyszín atmoszférája hozzátesz a szórakozáshoz és így a kaland is izgalmasabb lesz.

Versengés vagy együttműködés

A legtöbb társasjáték, a kooperatív társasokat kivéve, a versengésre vannak kihegyezve. Ez annyit tesz, hogy bár a játék közös, a siker mindig egyéni, mindig lesznek nyertesek és vesztesek. Biztos sokan tapasztalták már, hogy milyen, amikor “elfajul” mondjuk egy Monopoly-party és a végén veszekedésbe torkollik. A kooperatív társasjátékok és a szabadulószobák is elkerülik az ilyen helyzeteket, mert a résztvevő játékosok együttműködve közösen oldanak meg feladatokat. Legyen szó mondjuk a legnépszerűbb kooperatív társasjátékról, a Pandemic-ről, vagy bármelyik szabadulószobánkról, a cél ugyanúgy hasonló: közösen túljutni az akadályokon és együtt részesülni a sikerben.

Családbarát szabadulószobák

Akik szabadulószobás filmekben találkoztak először kijutós játékokkal, talán azt hihetik, hogy valami félelmetes dologról van szó, azonban a szabadulószobáknak nem a céltalan ijesztgetés a lényege.

Szabadulószobáinkat úgy alakítottuk ki, hogy a hangsúly mindig a rejtély megoldásán és ne az ijesztgetésen legyen. Arra a kérdésre, hogy félelmetesek-e a szabadulószobák, egyik játékmesterünk adta a legfrappánsabb választ: semmivel nem ijesztőbbek, mint a Reszkessetek betörők! Ezért bátran ajánljuk őket az olyan érdeklődőknek is, akik nem horroron nőttek fel.

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a feladványok többsége elmélyülést és koncentrációt igényel,  és azt tapasztaltuk, hogy 10-12 év alatt ezért nem igazán kötik le a gyerekeket, mert nem biztos, hogy aktívan közre tudnak benne működni. Ami viszont biztos, a nyomok keresgélése meg kimondottan az ő asztaluk, a gyerekek sokkal hamarabb megtalálják azokat, mint a felnőtt játékosok. Így egy családi  kaland során biztos, hogy mindenki megtalálja a testhezálló feladatot.