Nem, nem a szomorú. Mijamoto Muszasi a valaha élt leghíresebb szamuráj. A 16. századi harcos munkásságát számtalan nyertes párbaj fémjelzi, melyekben kivételes képességei mellett sokszor furfanghoz is folyamodott. Kedvence a pszichikai hadviselés volt, sokszor provokálta ellenfeleit, hogy azok kizökkenjenek és a düh vezérelje őket, ami hibához vezet. Ezt pedig Muszasi minden esetben kihasználta. Könyörtelenül.

Muszasi a halálos ellenfél

Mindent megtett annak érdekében, hogy kizökkentse ellenfeleit: híres volt tiszteletlen viselkedéséről; bajvívásai alkalmával megvárakoztatta, feldühítette és megalázta a nemes párbajra számító ellenfeleket. Sokszor ápolatlanul, csapzottan, büdösen érkezett, hogy másnaposnak tűnjön. Máskor meg hirtelen jött támadással, orvul csapott le, így pillanatok alatt megölte a kihívott feleket. Volt, hogy, hogy fakarddal vagy éppen - mint utolsó párbajában - egy evezővel verte agyon ellenfelét, aki pedig szintén nem aznap kezdte kitanulni a kardvívás csínját-bínját. Igazán kellemetlen, és főleg halálos, ellenfél volt, és nem a nemes szamurájok iskolapéldája. Nem is feltétlenül törekedett arra, hiszen pályafutása nagy részében ronin, vagyis gazdátlan szamuráj volt, akit nem kötött a hűség sehova. Állítólag több, mint 60 párbaja volt, melyet mind megnyert és életének végén is csak a tüdőrák tudta legyőzni.

Életének utolsó éveiben megírta a kétkardos vívás és a taktika esszenciájának számító híres művét, Az öt elem könyvét, amely - rengeteg nyertes párbaja mellett időtálló hírnevet biztosított neki.

Muszasi intelmei

Örekorára kissé lehiggadt és írta meg a harcosoknak szánt viselkedési kódexét (melyek szabályait azért aktív pályafutása során elég véleményesen tartotta be).

Ettől függetlenül ezek az útmutatások ma is megfontolandóak lehetnek, leszámítva talán, hogy a két karddal vívott küzdelemben való jártasság (ni ten icsi-rjú) nélkül azért manapság lehet teljes életet élni.

Íme Muszasi gondolatai:

 

Ne legyél gonosz!

Szüntelenül gyakorold a ni ten icsi-rjú tanait!

Ismerd meg a többi művészetet!

Tanulmányozd a különböző mesterségek útjait!

Lásd a különbséget a mindennapok nyeresége és vesztesége közt!

Törekedj a hatodik érzék és a sokoldalúság fejlesztésére!

Ismerd fel a dolgok igazi, láthatatlan lényegét!

Figyelj a kicsiny dolgokra is! Ne tégy hasztalan dolgokat!

 

Japán szabadulószoba

Ezek többsége egy szabadulószobás kalandban is jól jön, hiszen ott is szükség van a tisztánlátásra, sokoldalúságra és a magasabb összefüggések felfedezésére. Ráadásul hol lehetne mindezt autentikusabb környezetben fejleszteni, mint a Japán szabadulószobánkban?