Sokan szoktátok kérdezni, hogy hányan érdemes belevágni egy szabadulószobás kalandba? Erre viszonylag szűkszavúan válaszoltunk a gyakori kérdésekben, hogy az ideális csoportlétszám 2 és 6 fő közt mozog. Most ezt kifejtjük bővebben is, hogy tudjátok, hány barátot, ismerőst érdemes hozni.

Csapatméret

A szabadulószoba csapatjáték, ennek megfelelően fontos az, hogy a játékosok hatékonyan tudjanak kommunikálni és együttműködni egymással. De mekkora is egy ideális csoport mérete? Sok kutatás született a témakörben, azonban Jeff Bezos Amazon-tulaj fogalmazza meg a legkézzelfoghatóbban a dolgot: “Soha ne menj el olyan meetingre, ahol két pizza nem elég ahhoz, hogy minden résztvevő jóllakjon!”

A kutatások is ebbe az irányba mutatnak és maximum olyan 6-7 főben határozzák meg azt a csoportlétszámot, ameddig nem csökken a hatékonyság.

Max Ringelmann az 1880-as években végezte el az azóta is kutatók tucatjait inspiráló kísérleteit. Ringelmann alanyainak egy nagyon egyszerű feladatot adott: egy kötelet kellett minél nagyobb erővel húzniuk. Ha egy ember önálló teljesítményét 100%-nak vesszük, akkor Ringelmann eredményei szerint kétfős csapat esetén az egyéni teljesítmény a korábbi 93%-ára, négyfős csapat esetén 77%-ára, nyolcfős csoportok esetén pedig 49%-ára zuhant.

A kísérleteket azóta több területen megismételték, és az eredmények szellemi jellegű feladatoknál (pl. problémamegoldó, brainstorming jellegű szituációkban) is ugyanazt mutatták: a csoportlétszám és az egyéni teljesítmény közötti fordított kapcsolatot.

Ezt egy 1986-os tanulmány a következőképpen szemléltette:

 

forrás: https://ertek-trend.blog.hu/2018/10/16/a_vilag_leggazdagabb_embere_es_ket_pizza

 

Természetesen a szabadulószobáknak fizikai korlátai is vannak, azonban a csapatméret nem ehhez igazodik, hanem épp fordítva: azért akkorák általában a szabadulószobák, amekkorák, mert így az ideális méretű csapat számára optimálisak.

Az ideális szabadulószoba-csapat

Ahogy a bevezetésben is mondtuk, a szabadulószoba csapatjáték ezért többen érdemes belevágni a kalandba, már csak azért is, mert egyes feladatok,, feladványok megoldása különböző képességeket kíván, melyek csak nagyon ritkán vannak meg egy emberben.

Ennek megfelelően, sokszor - főleg kezdőként - érdemes több szem többet lát alapon nekivágni egy ilyen kalandnak, legalábbis 6 főig. Ha ennél kevesebben jönnétek össze, akkor tapasztalataitok függvényében lehet, hogy érdemes először a könnyebb pályákkal próbálkozni. Ettől függetlenül persze láttunk már olyat - igaz ritkán -, hogy egy-egy nagyon penge két fős társaság is végigszaladt a legnehezebb szabadulószobánkon.