A szabadulós játék a legrövidebb út a flow-élményhez. A flow az agy olyan működési állapota, ami akkor jelentkezik, ha valakit teljesen leköt az amit éppen csinál. Ilyenkor a szervezet mozgósítja szellemi energiatartalékait, ami nem csak a sikerhez, hanem a boldogságérzethez is hozzájárul.

„A tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért.” - mondja Csíkszentmihályi Mihály pszichológus professzor, a flow elmélet atyja.

Út a boldogsághoz

Az anekdota szerint John Lennontól, mint minden kisiskolástól, megkérdezte a tanítónéni, hogy mi akar lenni? Boldog! - hangzott a válasz. A tanár egy pillanatra megtorpant, majd helyre tette a nebulót, mondván rosszul értelmezi a kérdést. Rosszul értelmezik az életet. - hangzott ismét a frappáns válasz a kis John-tól.

A történet, igaz, vagy sem, az biztos, hogy az emberi élet célja végső soron a boldogság kell, hogy legyen.

A legendás brazil focista, Pelé, így írta le a boldogság érzését, melyet legjobb napjaiban érzett:

“Furcsa nyugalmat éreztem, amilyet azelőtt nem tapasztaltam semmilyen más játékban. Egyfajta eufória volt. Úgy éreztem, egész nap tudnék futni anélkül, hogy elfáradnék, hogy végig tudnám cselezni bármelyik csapatot, vagy akár az összeset, hogy fizikailag át tudnék hatolni rajtuk. Úgy éreztem sebezhetetlen vagyok.”

Valószínűleg nincs két ember, aki ugyanazt felelné a kérdésre, hogy mi a boldogság? Ennek megfelelően máshol kell megtalálni. Ami viszont mindenkinek hasonló, az az út, melyet a boldogság felé be kell járni.

“A siker az út, ami elvezet a sikerhez. Épp fordítva: a boldogság a siker kulcsa. Ha szereted azt, amit csinálsz, akkor boldog is leszel.” Ezt már Albert Schweitzer mondta. Ez pedig nagyon hasonlít arra, amiről a flow elmélet szól.

A flow elmélet

A flow az intenzív boldogságérzés jelenségét vizsgálja. Csíkszentmihályi Mihály kutatásai alapján lett belőle elismert pszichológia irányvonal. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér-, és időérzékét elveszítve egy számára egyszerre örömet és kihívást jelentő tevékenységbe teljesen belefeledkezik, és ez számára boldogságérzést okoz.

Csíkszentmihályi Mihály a flow elmélet megalkotója

A magyar származású Csíkeszentmihályi Mihály 1934-ben született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiumében. A család innen Velencébe, majd Rómába költözött, Csíkszentmihályi pedig később a Chicagói Egyetemre ment pszichológiát tanulni.

Csíkeszentmihályi álma az élet teljes megértése volt. Munkájában egy érdekes területet fedezett fel. Megfigyelte, hogy a festők képeik alkotása közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna; annyira leköti őket az alkotás élménye, hogy elfeledik a való világot. Ugyanezt - a később flow-ként definiált érzést - kereste más területeken és tudományos igénnyel publikált a témakörben. Kutatásai hozzásegítették az egyetem professzori székéhez, de az áttörés még sokáig váratott magára.

Csíkszentmihályi majdnem 60 éves volt, amikor a siker utolérte, és munkásságát kellően elismerték. 1990-ben jelent meg a folw-ról írt könyve, mely lassan, de biztosan nagy népszerűségre tett szert.

A flow és a boldogság

Csíkszentmihályi először 1975-ben írta le tudományos pontossággal a flow-élményt.

Csíkszentmihályi Mihály szerint az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, hogy hogyan használjuk ki őket. A legfontosabb az életben azt megtalálni, azt ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget. Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme.

Flow élmény a szabadulós játékokban

A flow átélésének egyik legfontosabb feltétele az, hogy az ember teljes koncentrációban átadja magát annak, amit éppen csinál. Ehhez olyan kihívások kellenek, melyek eltérnek hétköznapi rutinfeladatainktól. A szabadulószobák magával ragadó világa és embertpróbáló fejtörői pedig pontosan ezt a célt szolgálják. Úgyhogy nézz be hozzánk, ha szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen az, amikor elkap a boldogság áramlata - a flow!