A Halloween az angolszász országokban számít inkább kiemelt ünnepnek, Magyarországon csak az utóbb években kezdett elterjedni. Nem akarunk abba a vitába belemenni, hogy itthon helyette csak Mindenszentek van - ezt bizonyára megteszik majd kétbites ismerőseid a Facebook üzenőfalon. Ami viszont biztos, szeretnénk, hogy akkor is jól érezd magad és ebben igyekszünk segíteni.

A Halloween története

A keltáknál Halloween eredetileg a boszorkányok, szellemek és démonok ünnepe volt. Ezt tekintették az év utolsó napjának is. A hagyomány szerint a gonosz szellemek Halloween éjjelén kiszabadulnak az alvilágból, hogy ellátogassanak a földre. Ráadásul a druidák hite szerint az évben elhunytak szellemei is akkor indulnak el a túlvilágra. Így holt lelkekből jó dömbing volt ezen az éjjelen.

via GIPHY

A kereszténység megjelenésével a hittérítők rászerveztek egy saját ünnepet a pogány Halloween-re, így vált a téli napforduló környéke november 1. Mindenszentek napjává. Az ünnepet megelőző éjjel pedig az All Hallow’s Eve nevet kapta az Ír szigeten.

Halloween-i töklámpás

Halloween szimbóluma, a tökből faragott lámpás. A legenda szerint lámpás egy részeges kovács, bizonyos Jack O'Lantern, ördöggel kötött egyességének öröksége.

via GIPHY

Jack oly sok rosszat tett életében, hogy eljött érte az ördög. A feltehetően akkor is erősen ittas kovácsnak azonban még akkor is vágott az esze. Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a kertjében lévő fáról. Amíg az ördög az almák között szemezgetett, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe. Ettől annyira félt az ördög, hogy nem mert lejönni a fáról. Így egyezkedni kezdtek. Végül a kovács leengedte az ördögöt, aki cserébe megígérte, hogy nem viszi magával a pokolba.

Amikor Jack meghalt, bűnei miatt a mennybe sem juthatott be. Így a menny és pokol között rekedt, egyedül az örök sötétségben. A végén régi cimborája, az ördög annyira megsajnálta, hogy egy parazsat adott neki a pokol tüzéből. Így legalább egy kis fényhez jutott számkivetettségében.

Jack a parazsat egy kifaragott feketeretekbe tette és azzal világított magának. Az USA-ban idővel tök lett a retekből, ami az ünnep ikonikus szimbóluma lett.

Szabadulószoba Halloween-re

Ha szeretnél te is egy modern kori Halloween történet részesévé válni, akkor a legjobb választás a hangulatos Zombi szabadulószoba. Zombi pályánkon rajtad áll, hogy megakadályozd az élőholtak előretörését. Egy őrült professzor kifejlesztett egy vírust mely azzal fenyeget, hogy az egész emberiséget zombivá változtatja.

Létezik egy antiszérum is, melynek összetevőit viszont egyedül csak ő ismeri. A laborját pánikszerűen hagyta el, és azóta sem találják. Így félő, hogy a titokra már soha nem derül fény. Hacsak egy bátor és elszánt csapat nem képes rájönni a vakcina összetevőire a laborban hagyott nyomok alapján. Ezek lennétek ti, a tét pedig ebben a játékban nem kevesebb, mint az emberiség megmentése.

Ha készen állsz a küldetésre, akkor már most foglalhatsz időpontot Zombi szabadulószobánkba, melyet kezdő játékosoknak is bátran merünk ajánlani.