2020 nem a csapatépítők éve volt. A szokásos év végi csapatépítők több mint 97%-a elmaradt, derült ki az Exit The Room 740 cég megkérdezésével végzett felméréséből.

A fő ok természetesen a világjárvány

A kutatásban a meghökkentően magas arány mögötti okokat is keresték. A megkérdezett cégek 48,6%-a a COVID-19 járvány miatt nem tartotta meg csapatépítőjét, 16,2%-uk pedig költségeit akarta csökkenteni a csapatépítők lemondásával. 32,4% ezeken kívül álló okokból nem rendezett team buildinget. (Ezen válaszok között az érdeklődés hiánya, leterheltség, és a szervezéssel kapcsolatos pluszmunka vitte a prímet, ami azt is mutatja, hogy szép számmal vannak olyan vállalkozások, jellemzően a kkv szektorban, ahol a csapatépítők megszervezése amolyan extra feladat, aminek nincs egyértelmű gazdája.)

Nagy az érdeklődés az online csapatépítők iránt

A home office-ból is tartható online csapatépítők 2020 előtt szinte ismeretlenek voltak a nagyközönség számára, most azonban a cégek 56,8%-a, szívesen venne igénybe ilyen szolgáltatást, 35,1%-pedig legalábbis megfontolná a lehetőséget.

"2020 tavaszán kezdtünk el online szabadulószobát fejleszteni, és megteremteni rá a keresletet Magyarországon is. Ugyan kaptunk pozitív visszajelzéseket játékosainktól, de az érdeklődés még így is minimális volt. Aztán ősz és a vírus második hulláma egy olyan meglepő fordulatot hozott a történetben, ami felülmúlta legmerészebb álmainkat is. Apple, Google, Amazon, FIFA: ilyen feladóktól érkeztek tömeges megkeresések, majd pozitív értékelések online csapatépítőinkre.

A szabadulószobák mindig is népszerű csapatépítő programok voltak, ám azt előzetesen nem gondoltuk volna, hogy az online csapatépítők ekkora érdeklődésre tartanak majd számot. Mostanra több mint 1000 cégnek tartottunk már online csapatépítőt, a világ 50 országából ” - mondta Rétfalvi Gábor az Exit The Room tulajdonosa tapasztalataival megerősítve a kutatás eredményét.