Bizony már egy éve, hogy nagyon sok dolgozót home office-ba kényszerítettek a korlátozások. Már azok is szűkösnek érzik új “irodájukat”, akik eleinte lelkesedtek a lehetőségért, mely mostanra inkább teherré vált. 

Mit tehet az ember, hogy komfortosabbá tegye kollégái számára az otthoni munkavégzést?

A megváltozott munkakörnyezet, a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka számtalan munkavállaló életét borította fel egyik napról a másikra, melyhez már-már hozzászoktunk ugyan az elmúlt egy évben, de már egyre inkább visszasírjuk, az irodában töltött boldog szép napokat.

A társaság, az informális interakciók és az ebből fakadó motiváció hiánya bizony sok munkahelyen éreztette a hatását az elmúlt egy évben.

Az első nap például még mókás mackónadrágban dolgozni, talán még az első héten is, de idővel ugyanúgy inkább bosszantó körülménnyé válik, mint az online meetingeken összegerjedő mikrofonok. Nincs mit tenni, tűrjük a gyűrődést, gyűrjük a tűréshatárunk és próbáljuk megtalálni, hogy mit lehet kihozni a helyzetből.

Új lehetőségek és digitalizáció

Ha egy ajtó bezárul, akkor kinyílik egy ablak.  A távmunkában ez az ablakunk a világra a  digitalizáció és a technológia volt. Ahol csak lehetőség volt rá, jól-rosszul összebarkácsoltak egy olyan digitális munkakörnyezetet, ami megkönnyítette a távoli kapcsolattartást.

Hatalmasat szakított a Zoom, megnégyszerezve részvényeinek árfolyamát. Sőt még egy hasonló nevű indiai vállalat részvényeit is vitték mint a cukrot a járvány első hónapjaiban. Halottaiból támadt fel a Microsoft tulajdonban sorvadozó Skype, egy világ ismerte meg az eddig sokadrangú sideproject futó Google Classroom-ot, míg itthon pedagógusok, diákok és szülők ezrei kezeiben csikorgott az E-kréta.

A Marsot készülünk kolonizálni, de az elmúlt évben mégis együtt tanultunk jól-rosszul kezet mosni és lehetőleg nem pofánköhögni a másikat - mindezt persze generációtól függően Youtube, vagy TikTok videókból. Megtudtuk, hogy mit jelent az FFP, végigpróbáltunk rengeteg féle maszkot: kutyásat, cicásat, szuperhősöket, guccsit és FCK covidosat, míg a visszataláltunk az alapokhoz, a lenge orvosi maszkhoz. És most tessék, amikor már a tavasz közeledtével aggodalmunk elkezdett olvadni, mint a felhalmozott WC-papír hegyek, itt a nyakunkon az újabb lezárás és az egy év után is a szeretve gyűlölt home office.

A világ és a lehetőségek azonban változnak, alkalmazkodnak, ha úgy tetszik, mint a vírus, mutálódnak, így arra is van már megoldás, ha hiányoznak a kollégáink, neadjisten a főnök. Ezt a megoldást pedig úgy hívják: virtuális szabadulószoba, és bizony bevethető a home office-ra kárhoztatott munkahelyeken. 2020-ban pont azok a csapatépítők maradtak el, amikre a legnagyobb szükség lett volna. Az igényekre válaszul pedig színre léptek az online csapatépítő lehetőségek, digitális mentőövet dobva az otthon magányába és motivációhiányba fulladó munkavállalóknak.

Online szabadulószobák

Ahogy korábban a szabadulószobák szép lassan leváltották a csak nevükben csapatépítő ivászatokat, úgy ezek az online csapatépítő lehetőségek is bekerültek a köztudatba a járvány évében és annyit fejlődtek, hogy most már a legnagyobb cégek - akiknél amúgy is jellemző az egymástól távol történő munkavégzés - is ráéreztek a dolog ízére. Nem véletlenül. Az online szabadulószobák, és a bennük tartott csapatépítők jelenthetik azt a pluszt, azt lökést, azt a kis extra motivációt ami egyben tudja tartani a távolból is azokat a csapatokat, akik lehet, hogy egy éve nem találkoztak egymással és fogcsikorgatva próbálják átvészelni a járvány - remélhetőleg - utolsó hullámait így egy év után is.