Sokan azt gondolják, hogy a kreativitás egy velünk született képesség, ami nem tanulható. Pedig rengeteget lehet rajta fejleszteni. Mutatjuk is, hogyan.

Olvass sokat és sokfélét!

Bár az olvasás alapvetően passzív tevékenységnek tűnik, mégis rengeteg benne az agymunka, hiszen agyad folyamatosan vetíti neked a képeket, amivel fejlődik a képzelőerőd. Arról nem is beszélve, hogy az emberek döntő többségének gondolkodása verbális alapú, így a szókinccsel együtt fejlődik az is. Vannak olyan IQ-tesztek is, melyek szókincs alapján becsülik meg az intelligenciát, és meglepően pontosak. A másik ami miatt az olvasás hasznos, az az, hogy egyszerre használod a két agyféltekéd: a balt a szöveg feldolgozására, a jobbot pedig az olvasottakhoz társíTott képek megjelenítésére.

Gyúrd át mások ötleteit!

Nem csak azt jelenti a kreativitás, hogy valami újat hozol létre. A legtöbb esetben inkább egy-egy már meglévő ötletből, azt továbbfejlesztve alkotsz. “Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam.” - mondta ezt Isac Newton sokkal szebben. Mások ötleteiből ugyanis  rengeteg inspirációt lehet meríteni. Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy egyszerűen lopd el mások ötletét, hanem azt, hogy gondold túl, fejleszd tovább a már meglévő elképzelést.

“A kreativitás pusztán összekapcsol dolgokat. Amikor megkérdezed a kreatív embereket, hogyan alkottak valamit, mindig egy kicsit zavarban lesznek, mert ők nem igazán csináltak semmit, inkább csak észrevettek valamit” - mondta Steve Jobbs erről (és tulajdonképpen ezt csinálta maga is).

Lépj ki időnként a komfortzónádból!

A sablonok, a monotonitás a kreativitás ősellenségei. Még akkor is, ha a gondolkodási sablonok pont azért vannak, hogy segítsenek. Az ember több száz döntést hoz meg csupán egyetlen nap alatt. Képtelenség lenne mindegyiket elejétől a végéig körbejárni és nincs is rá feltétlenül szükség. Legtöbb döntésünknek alig van súlya, ezért alakulnak ki bizonyos automatizmusok, melyek életbe lépnek az ismert, sablonos szituációknál és mintegy helyettünk döntenek. Fontos azonban, hogy az ember képes legyen magát időnként tudatosan függetleníteni a fentebb vázolt sablonos döntésektől és egy-egy helyzetben kreatívan és az értelmetlen szabályokat felrúgva képes legyen olyan döntéseket hozni, melyek közelebb viszik valamely összetettebb probléma megoldásához. Akkor tudjuk tréningezni ez a készségünket, ha időnként tudatosan, a komfortzónánkon kívül keressük azokat a helyeket, helyzeteket, melyekre nincsenek bejáratott sablonjaink. Ez lehet egy új hobbi, egy szokatlan élethelyzet, egy újonnan felfedezett uticél: bármi olyan, ami kizökkent a hétköznapi rutinunkból.

Próbáld ki a szabadulószobákat!

A szabadulószoba neked való, ha használod az agyad és szereted az aktív kikapcsolódást. Egyszerre izgalmas kihívás és magával ragadó csapatjáték. A játék során olyan szunnyadó képességeidet fedezed majd fel, melyekről már rég megfeledkeztél a hétköznapokban és segít a kreatív gondolkodásod fejlesztésében is.