Frank William Abagnale a világ egyik, ha nem a leghíresebb szélhámosa. Neve ismerős lehet a Kapj el, ha tudsz című Spielberg-filmből, ahol Leonardo DiCaprio alakította.

Nos, nem véletlenül készült film az életéről, ugyanis a most 72 éves Abagnale valóban nem volt kispályás. A most biztonsági szakemberként dolgozó Abagnale karrierjének szélhámos állomásain nem kevesebb mint nyolc külön személyazonossággal rendelkezett, megszemélyesítve egy légitársaság pilótáját, egy doktort, a Börtönökért Felelős Hivatal egy ügynökét, valamint egy ügyvédet. 21 éves koráig kétszer szökött meg rendőri letartóztatásból egyszer egy utasszállító repülőgépről, egyszer pedig egy amerikai állami börtönből.

Szélhámos szökés a börtönből

És, hogy hogyan is szökik meg egy legendás szélhámos a börtönből?

Abignale-nek hírnevéhez méltóan egy olyan szépen kivitelezett módszerrel sikerült „megszöknie” egy atlantai börtönből, hogy arra nehéz nem csodálattal tekinteni. Sikerült elérnie, hogy maguk a börtönőrök engedjék ki, ráadásul úgy, hogy még roppant okosnak és ravasznak is érezhették közben magukat.

A szélhámost 1971-ben szállították egy atlantai börtönbe, hogy megkezdje 12 évig tartó büntetését, de az őt kísérő békebíró elfelejtette magával vinni a szükséges iratokat, és emiatt az őrök gyanakodni kezdtek, hogy valójában nem is elítélt, hanem szövetségi ellenőr, aki a börtönt jött ellenőrizni. Abagnale, aki a félreértés miatt megkülönböztetett bánásmódban részesült, aztán erre épített, és finom módszerekkel elkezdte elhitetni az őrökkel, hogy tényleg ellenőr.

Közben barátnőjének sikerült megszereznie egy igazi börtönellenőr névjegykártyáját, majd meghamisította egy FBI ügynök névjegykártyáját, saját számát téve rá, és mindkettőt bejutatta a szélhámosnak. Abagnale ekkor „bevallotta” a börtönőröknek, hogy ő tényleg ellenőr, ahogy azt ők gondolták, bizonyítékként átadva nekik a névjegykártyákat. Előttük aztán felhívta az “FBI ügynököt”, aki közölte, hogy találkozniuk kell. A találkozót a börtönőrök engedélyezték is, sőt hagyták, hogy a szélhámos teljesen egyedül kisétáljon a börtön kapuján és beüljön a rá várakozó nő autójába,  amivel aztán minden teketória nélkül el is hajtottak.

Próbáld ki te is magad a börtön szabadulószobában!

Neked vajon sikerülne az, mint Abignale-nek? Tedd magad próbára a börtön szabadulószobában és tudd meg, hogy neked vajon sikerülne-e a szökés!