A kreativitásra legtöbbször óriási pozitívumként tekintünk, nagyon jól jön a szabadulószobákban is. Azonban nem mindig könnyű a könnyű a kreatív embereknek és főleg nem könnyű velük.

Van néhány olyan mások számára idegesítő tulajdonság, ami sokszor együtt jár a kreativitással. Ezeket szedtük össze cikkünkben.

 

Szarkazmus

Bár sokan rajonganak a szarkasztikus humorért, még többen vannak, akik ki nem állhatják. A szarkazmus pedig pont egy olyan tulajdonság, ami együtt jár a kreativitással. Sőt, egyes kutatások szerint még fejleszti is azt. Szóval, ha kerítívabbak akarunk lenni, akkor csak bátran használjuk, csak vigyázzunk rá, hogy milyen környezetben.

 

Az összpontosítás hiánya

A kreatív embereknek rengeteg dolog kavarog a fejében, éppen ebből épül fel kreativitásuk. A nehézséget az jelenti, hogy megtalálják a fókuszt ebben a káoszban. A szétszórt művészekből, szórakozott professzorokból süt a kreativitás, de ennek bizony ára van.

 

Csökönyösség

Norvég (nem brit) tudósok egy kizsgálatban fogtak egy jó adag zenészt és alkotóművészt, és különböző helyzetekben vizsgálták őket. Az eredmény többek között az lett, hogy a kontrollcsoporthoz képest makacsabbak voltak, és szívesebben hibáztattak másokat. Ezek bizony nem teszik vonzóvá a kreatív embereket.

 

Érzelmi instabilitás

A fenti kutatásban tudósaink azt is megállapították, hogy a kreatív embereknek általában szélesebb amplitúdóval lengtek ki az érzelmei, és az átlagos kontrollcsoporthoz képest valódi érzelmi hullámvasutat produkáltak. Szóval egy kreatív embernek gyakrabban változik a hangulata és a kedélyállapota.

 

Többet vitatkoznak

A kreatív emberek többet vitatkoznak, és ez párosulva a fentebb említett makacssággal bizony nehézzé teszi a velük együtt létezést nyugodtabb embertársaik számára.

 

Szeretik vagy nem szeretik, kreatívnak lenni jó

Ha a fenti pontok egyikéből-másikából magadra ismertél, ne keseredj el, hiszen lehet, hogy pont azt jelzik, hogy kreatív vagy. Kreatívnak lenni pedig ezen tulajdonságok ellenére bőven-bőveni inkább hasznos dolog, hiszen ezt a képességedet számtalan helyzetben kamatoztatod.

 

Ráadásul kreatívnak nem csak születni lehet, a kreativitás fejleszthető. Lehet, hogy pont arra van szükséged, egy kiadós szabadulószobás kalandban.