A Nyomoz a suli névre keresztelt nyomozószoba november 21-én nyitott meg a Debreceni Szakképzési Centrum Burgundia utcai épületében és a szabadulószobák logikájára építették fel.

A megnyitón, melyről a HajduPress számolt be, Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány elmondta: a prevenciós élményközpont olyan lehetőségeket kínál a bűnelkövetés és az áldozattá válás megelőzése érdekében a fiatalok számára, amelyhez hasonlót nehéz lenne mondani.

“Az internet korában – ugyanis a fiatalság egy része már digitális bennszülött – nagyon rövid idő alatt meg kell ragadnunk a figyelmüket, mert az ingerküszöbük máshol van. Pontosan erre jó egy olyan innovatív megoldás, mint egy szabadulószoba-szerű nyomozószoba, ahol a tematika a fiatalok problémáira koncentrál.” - tette hozzá Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Novotni Edit, a projektet megvalósító cég ügyvezetője kitért arra is, hogy fontos döntési pont lehet egy ilyen szobában szerzett élmény, hogy végül helyesen döntsön egy-egy fiatal. Komoly szakmai kutatómunka után végül négy külön történet, négy tematikus szabadulószoba készült el, melyek mindegyike olyan problémát dolgoz fel, amellyel a mai fiatalok nagy számban találkoznak.

A négy szobában egy alkalommal egy egész osztály tud részt venni a nyomozásban, akiket négy csapatra bontanak, így járhatják be a külön berendezett szobákat. Minden szobában fél órájuk van arra, hogy mindent megértsenek és mindenre rájöjjenek.

 

Szabadulószobák, mint a prevenció eszközei

Az ötlet, ha nem is teljesen új, mégis újszerű, egyre több olyan esetről tudunk mi is beszámolni, hogy a szabadulószobákat prevenciós céllal készítik. Az interaktív élmény ugyanis mélyebben rögzül a résztvevőkben, mintha mondjuk egy brossúrát nyomnának a kezükbe.

Nemrég járt Magyarországon a holland rendőrség prevenciós szabadulószobája, ami az emberkereskedelem áldozataira és a prostitúcióra hívta fel a figyelmet. A lakókocsiba sűrített kijutós játékkal több városban: Budapesten, Pécsen, Szegeden, Szolnokon, Debrecenben és Nyíregyházán találkozhattak az érdeklődők.

A 13. kerületi Prevenciós Központban 2017 ősze óta várja az érdeklődő fiatalokat a Tudat-törő drogprevenciós szabadulószoba. A történetben a játékosoknak egy elhanyagolt terhességből született, szétesett családban, magányosan felnövő drogfüggő életútját kell végigkövetniük. Közben megismerik a különféle kábítószereket, azok veszélyeit, és a függőségből való gyógyulás nehézkes folyamatát is. Az interaktív, játékos módszerekkel felépített és a maga nemében egyedülálló prevenciós programot kimondottan középiskolásoknak szánják a készítők.

2020-ban a A (V)ÉSZJELZÉS program megvalósítását a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány koordinálta. Az ötletgazdák az interaktív oktatási módszereket és a szabadulószobák tapasztalatait egyesítették az “élményszerű bűnmegelőzés” (bármi is legyen az) érdekében. A kivitelezésben közreműködött a Budapesti Fegyház és Börtön, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézett, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Kőbányai Önkormányzat, a  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Budapesti Rendőr-főkapitányság valamint több civil szervezet.