It’s a trap! – Mondja az emlékezetes jelenetben a harcsafejű Ackbar admirális a mára kultikusnak tekinthető Star Wars – A jedi visszatér című remekműben. Mostani posztunkban azon filmekből és jelenetekből gyűjtöttünk egy csokorra valót, amelyek méltó alaptémájává válhatnának bármely szabadulószobának. Sorrendet ezúttal nem állítottunk fel, mert ahogyan minden embert más szabadulószoba érdekel, úgy éli bele magát egy-egy meghatározó film csapdajelenetébe.

Star Wars – Új remény

Kezdjük is mindjárt a Csillagok Háborújával, de nem Ackbar admirális elhíresült mondatával, hanem egy olyan csapdajelenettel, amelyet már jóval korábban ellőttek az Új remény-ben. Eleve nagy bátorságra vall egy hihetetlen méretű űrállomásra betörni, hogy a birodalmiak karmából kiszabadítsanak egy hercegnőt, de a csapdahelyzetet saját bénázásaiknak köszönhetően Luke, Han, Leia hercegnő és Chewbacca még fokozni is tudták. A szemétledobóba rekedt, éppen összekovácsolódó lázadó csapatnak nemcsak a bűzzel, a törmelékkel, de még a közeledő falakkal, valamint egy vízalatti kígyószörnnyel is meg kell küzdeniük. Persze könnyű úgy kiszabadulni egy ilyen csapdából, ha van egy robotod, aki csak megnyom egy gombot, és szabad vagy. Egy szabadulószobában nem lesz ennyire egyszerű dolgod.

Éhezők viadala trilógia

Tiniregényből készült tinifilm-sorozat, amelyben az elnyomó Kapitólium viadalokat rendez a jobb élet reményét felcsillantva a résztvevők előtt, legtöbbjükre ugyanakkor a halál várt a halálos megmérettetésben. Az elnyomás, a szegénység és a lázadás köré épülő történet középpontjában mégis maga a viadal áll. S persze az is kiderül, hogy Katniss és Peeta párosa egyesült erővel, és persze a kölcsönös vonzalomnak is köszönhetően könnyebben keveredik ki minden halálos helyzetből. Te is megbizonyosodhatsz, ha pároddal közösen próbálod ki a szabadulószobák valamelyikét, mennyire pörget fel, ha a kedvesed megmenekülése a tét.

Kocka-trilógia

A Kocka-trilógiában, de különösen annak első, klasszikus részében szabadulószobák és csapdák bonyolult rendszere teszi próbára azt a maroknyi embert, akik talán nem is véletlenül keveredtek ekkora zűrbe. A szobák mozgásának törvényére és a csapdák mikéntjére közösen kell rájönniük. A film erőteljes kritikája a túlságosan bürokratizált világnak, amely létrehozhat egy olyan öncélú szerkezetet, mint a Kocka. Te képes lennél megőrizni lélekjelenlétedet és méltóságodat a szabadulószobák tömkelegén át?

Resident Evil

A Kaptár olyan hely, mint a Kocka, csak agyalás helyett elsősorban az élőhalott szörnyekre kell koncentrálni. A Kaptárba bejutni sem egyszerű, de kikeveredni annál nehezebb. Igazi horrorélmény, vérrel, verítékkel és egy kis amnéziával keverve. Szerencsére a Mila Jovovic által megformált vaslady egymagában is sikerrel kikeveredik egy ilyen kilátástalan csapdából is.

Vanilla Sky

Egy egykori spanyol film remake-jeként a kevéssé ismert Vanilla Sky olyan parádés szereposztást vonultat fel, mint Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz és Kurt Russell. A történet főhősét saját tudata ejti csapdába, azaz saját agya a szabadulószobája. Tom Cruise feladata az, hogy egy régi sérülésből adódó kómából felébredjen, feltéve ha elég bátor ahhoz, hogy visszatérjen a valóságba.

Reszkessetek betörők

A Reszkessetek betörők amellett, hogy minden karácsonykor kötelező megnézni, a csapdafilmek fordított változata. Kevin, a magárahagyott kisfiú úgy győzi le a nála sokkal tapasztaltabb, rosszarcú betörőket, hogy ő maga állít csapdát nekik mindabból, amit csak otthon talál. Az ilyen szabadulószobák lényege, hogy minél hamarább menekülni akarjon, aki oda keveredett. Ki ne álmodott volna arról, hogy ha gyerekként egyedül marad, hogyan venné fel a harcot veszélyes betörőkkel, vagy az ágy alatti szörnyekkel?

Jumanji

Robin Williams emlékezetes főszereplésével ebben a filmkasszikusban egy megelevenedő társasjátéknak válnak foglyává a játékosok, honnan csak a játék sajátos szabályainak megfelelően lehet megszabadulni. Te bevállalnál egy ennyire élethű szabadulószobát, amelynek tétje, hogy akár évekig is a rabja maradhatsz különleges világának?

Elveszett frigyláda fosztogatói

Egy olyan tudóson, mint Indiana Jones, aki mindig a feje búbjáig merül el a kalandokban, természetesen nehezen foghat ki bármilyen csapda, kivéve, ha legnagyobb félelmeivel is szembe kell néznie. Az elveszett frigyláda fosztogatói-ban viszont éppen ez esik meg vele, midőn egy alig pislákoló fáklyával, és hisztérikus állapotban lévő aktuális szerelmével egyetemben egy egyiptomi piramis sírkamrájába zárják néhány múmia, és elképesztő mennyiségű kígyó közé. Bizony, a szabadulószobákban is előfordul, hogy eszünk helyett az ösztöneinkre és a reflekszeinkre kell hagyatkoznunk, ha ki akarunk keveredni a csávából.

Mars mentőakció

Ebben a filmben a szabadulószoba maga a háború istenének otthona, a főhőst alakító Mark Walberget ugyanis maga a Mars bolygó ejti csapdába. A megmeneküléséhez minden ismeretére és ötletességére szüksége van, így végül az emberi végtermék felhasználásával még burgonyával is beveti a Mars földjét. A főhőst a megőrüléstől a személyiségéhez legkevésbé sem illő disco-zene menti meg a megőrüléstől. Te milyen zenei háttérrel vágnál neki egy ilyen küldetésnek egy szabadulószobában?

Gravitáció

Az elsőfilmes spanyol rendező filmjében a magára maradó Sandra Bullock, mint űrhajós, gyakorlatilag csapdahelyetből-csapdajelyzetbe kerül és miközben mindig épp egy hajszál választja el a haláltól. A film tanulsága mégis az, hogy szigorú logikával, minimális eszközökkel, de jó asszociációs képességekkel, bátorsággal a legkilátástalanabb csapdákból vagy szabadulószobákból is ki lehet keveredni.