Az utóbbi hetekben két szabadulószobás film is megjelent a mozikban. Mindkettő horror és történetüket nagyjából annyiban lehet összefoglalni, hogy szereplőik közül meglehetősen kevesen maradnak életben.

Ezek közül hálisten' csak az egyiket mutatták be Magyarországon, ezért gondoltuk, írunk egy ajánlót nektek. Nem sikerült.

A probléma a műfajnál kezdődik

A horrorfilmeknek általában amúgy sem túl bonyolult a dramaturgiája, e két alkotás pedig még lefele is kilóg a mezőnyből. Ezzel nincs különösebb probléma, a jó horrort mi is szeretjük. A legnagyobb baj az a szabadulószobás filmekkel, hogy a kijutós játékok lényege meglehetősen nehezen fejezhető ki ebben a műfajban. A feladványok, rejtélyek és a megoldáshoz vezető út sokkal inkább thrillerért kiáltott volna. Annyiban egyetértettek ezzel az alkotók, hogy helyenként legalább a hivatalos kommunikációban thrillernek nevezik a filmet, de a besorolás meglehetősen pontatlan. Persze sokkal könnyebb befosatni az embereket, mint gondolkodásra bírni. A dolog viszont legalább egy szabadulószobáról szóló filmnél megért volna egy próbát.

IMDB értékelés

A filmeknél mérvadónak számító IMDB szerint a film értékelése nem túlzottan hízelgő. Ennek csak azért örülünk, mert legalább az látszik, hogy nem vagyunk egyedül a véleményünkkkel:

A történet

A Szabadulószoba egész röviden arról szól, hogy egy fickó születésnapjára belépőt kap egy szabadulószobába barátnőjétől. Négy barátjukkal együtt neki is vágnak a kalandnak, ami egyre inkább eldurvul. A feladatok egyre nehezebbek, majd halálosak lesznek, a játékosok pedig hamarosan rádöbbennek arra, hogy az életükért kell küzdeniük. Közben persze hullanak mint a legyek és egymással is konfliktusba keverednek. Nem sikerült egyetlen szimpatikus szereplőt felvonultatni, maximum csak sikítoznak, ahogy egy B kategóriás horrorban illik. Nem is nagyon van kinek drukkolni. Sőt, leginkább azt szeretné az ember, hogy bárcsak mindnyájan odahalnának még mielőtt elfogy a popcorn. Már csak azért is, mert minden annyira kiszámítható módon történik, hogy nincs, ami lekösse az embert két hentelés között.

A film nem a szabadulószobáról szól

Ha már film készül a szabadulószobákról, akkor úgy lehetne jól csinálni a dolgot, hogy azokat teljes valójában igyekszik bemutatni. A kalandok lényege az agy-, és csapatmunka, nem pedig az, hogy a játékosok remegő térddel akarjanak menekülni a szobából. Ebben az élményben pedig tudunk segíteni, ha ajándékba adnád a kalandokat. Sőt azt is megígérjük, hogy mindenki élve fog távozni, ha nálunk veszel szabadulószoba ajándékutalványt!

Szabadulószoba: teljes film

Ha nem vettük el a kedved teljesen, vagy szörnyülködni akarsz, akkor itt megnézheted a teljes filmet, ugyanis valaki feltöltötte a Videa-ra: