Nyakunkon az iskolakezdés. Diákok és pedagógusok egyre lehangoltabbak, ahogy közeledik a szeptember. Ki gondol már kötülük ilyenkor a játékra és a szabadulószobákra? Például a szarvasi Szlovák Általános Iskola tanárai és diákjai.

Szeptemberben kezdi meg működését a két új szabadulószoba

Még 2018 januárjában jött a hír, hogy az intézményben a tananyaghoz kapcsolódó, év közben többször átalakítható szabadulószobát alakítanak ki. Az ötletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta, méghozzá 72 millió forinttal.

Nyemcsok Mátyásné, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium nem használt tetőterében lévő négy szobából alakítanak ki két szabadulószobát. A tervek már készülnek, a diákok – az elképzelések szerint egy-egy osztály évente legalább öt alkalommal – a következő tanévtől, vagyis most szeptembertől használhatják a szobákat.

A feladatsorokat a tananyag alapján állítják össze. Az alsóbb évfolyamon még főként olvasási ismeretekkel lehet “kiszabadulni”, felsőben a szabadulószobák már kifejezetten a tantárgyi számonkérés eszközei lesznek. A tervek szerint a 4-6 fős csoportoknak nem mondják meg előre, hogy melyik tantárgyból kell készülniük, ezzel szeretnék ösztönözni a diákokat, hogy valamennyi tantárgy tanulására figyeljenek oda.

Nyemcsok Mátyásné elmondta, a Szarvason lévő másik három általános iskolával is együttműködnek, tervezik, hogy évfolyamonként 20-20 diákot meghívnak majd egy szabadulós játékra. A szobák később tantárgyi vetélkedők alapjai is lehetnek – tette hozzá.

Arany János szabadulószoba a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban

A szabadulószobák oktatásban való használatát nem Szarvason találták ki, hanem a budapest Karinthy Frigyes Gimnáziumban. Az iskola az Arany-emlékévhez kapcsolódóan alakított ki diákjai számára szabadulószobát.

Az Arany János szabadulószoba ötlete 2016 tavaszán született, majd a következő tanév októberére a matematika és a magyar munkaközösség együttműködésével jött létre. A szobából való szabaduláshoz a logikus gondolkodáson túl közt matematikai, szövegértési, térképolvasási és egyéb ismeretek is szükségesek. A diákok (és tanárok) számára is kihívást jelentő helyiséget társadalmi összefogással, a kerületi Helytörténeti Gyűjtemény, valamint magánemberek támogatásával hozták létre.

Szabadulószobák és szabadulós játékok az oktatásban

A szabadulószobák feladványai pont azokat a készségeket fejlesztik a diákokban, melyekre a hagyományos oktatás során kevesebb figyelem jut. A promblémamegoldó készség, a kooperáció és a szociális kompetenciák sokszor bizony háttérbe szorulnak az osztálytermekben. Ezért mindenképpen jó ötlet becsempészni a kijutós játékokat a tanmenetbe. Ha a pedagógus nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy valamelyik szabadulószobával felszerelt iskolában tanítson, akkor még mindig rengeteg szabadulószobát találhat a tanórán kívüli tevékenységekre, vagy akár magának is készíthet egyet a BreakoutEDU oldalon.